“Avem impreuna cu ANCOM (n. red. Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii) o anumita viziune si urmeaza ca in functie de agenda guvernului sa o transpunem intr-o Hotarare de Guvern”, a spus Vreme adaugand ca proiectul de HG va fi discutat abia anul viitor avand in vedere ca agenda guvernului este foarte incarcata.

Executivul a decis in luna august sa amane cu trei ani, pana la 1 ianuarie 2015, data incetarii transmisiei analogice de televiziune, decizia fiind justificata prin scutirea cetatenilor de a-si achizitiona noi echipamente in perioada de criza si asigurarea unui termen rezonabil de adaptare pentru operatori, scrie Mediafax.

Initial, Romania s-a angajat in fata Uniunii Europene sa finalizeze procesul de tranzitie la televiziunea digitala terestra pana la 1 ianuarie 2012.

Vreme a mai spus ca trecerea la televiziunea digitala ar trebui sincronizata cu celelalte tari din regiune, un astfel de caz fiind Bulgaria care isi doreste ca data sa ramana 1 ianuarie 2015 din cauza unor probleme pe care aceasta tara le are in privinta eliberarii dividentului digital , prin intermediul caruia utilizatorii vor putea avea acces la servicii broadband wireless mai bune si mai ieftine, dar si la o paleta mai larga de servicii wireless inovative.

Amanarea tranzitiei la televiziunea digitala terestra si, implicit a eliberarii spectrului pentru serviciile 4G, duce la intarzierea lansarii unor servicii de banda larga in Romania si poate crea premisele maririi decalajului intre Romania si celelalte tari din Uniunea Europeana in ceea ce priveste serviciile de acces la internet in banda larga

Citeste si:

Prin hotararea adoptata in august (HG 833/2010) ANCOM a fost obligata sa anuleze licitatia pe care o demarase pentru a acorda primele doua licente de TV digitala, arbitrul telecom restituind celor sapte companii interesate de operarea primelor doua licente de televiziune digitala sumele pentru caietele de sarcini, achitate in cadrul licitatiei.

Caietele de sarcini au fost cumparate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG si General Satellite Sofia.

In Romania, dintre cele 7,3 milioane de gospodarii, in jur de 5,73 milioane sunt abonate la serviciile unui operator, restul de 1,6 milioane fiind cele care utilizeaza televiziunea terestra analogica, adica receptioneaza programe gratuit, din eter, cu antena individuala de bloc sau de camera.

Acesti consumatori ar fi fost primii afectati de trecerea la televiziunea digitala.

Decizia de stopare a transmisiei analogice terestre a fost luata in 2006 la Geneva, trecerea de la serviciile de televiziune analogice din banda de frecvente UHF la cele in format digital de tip DVB-T ((Digital Video Broadcasting - Terrestrial) facandu-se in Romania prin atribuirea a 6 multiplexe la nivel national.