Agentia de evaluare financiara Standard & Poor’s (S&P) a redus cu o treapta ratingul Lafarge, de la "BBB-" la "BB+", din cauza expunerii producatorului de materiale de constructii in Orientul Mijlociu, noul calificativ reprezentand primul nivel al categoriei "junk", nerecomandata investitorilor, transmite Mediafax.

Reducerea ratingului va avea ca efect cresterea costurilor de finantare pentru Lafarge, potrivit Financial Times. Decizia agentiei vine dupa ce compania franceza a injumatatit dividendele si reprezinta o lovitura pentru producatorul de materiale de constructii, in conditiile in care acesta incearca sa-si reduca datoria de 14 miliarde de euro.

Operatiunile din Orientul Mijlociu au avut anul trecut o pondere de 40% in veniturile companiei. Agentia noteaza ca Lafarge si-a majorat datoriile anul trecut.

"Cresterea datoriei reflecta, in parte, diferentele cursurilor de schimb valutar si o amenda de 338 de milioane de euro platita intr-un caz antitrust. Nivelul ridicat al datoriei este cauzat, de asemenea, de incapacitatea companiei de a-si imbunatati la timp profilul financiar", mentioneaza S&P.

Ratingul atribuit Lafarge de alta mare agentie de specialitate, Moody’s, este cu o treapta deasupra categoriei "junk", insa are perspectiva negativa.

Vanzarile companiei franceze au crescut anul trecut cu 2%, la 16,17 miliarde de euro, iar profitul net a avansat cu 12%, la 827 de milioane de euro. In Romania, afacerile de pe piata cimentului au scazut cu 20%, dupa reducerea cu 18,5% a volumului livrat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
S&P a revizuit perspectiva Romaniei de la stabil la negativ