Reducerea ratingului va avea ca efect cresterea costurilor de finantare pentru Lafarge, potrivit Financial Times. Decizia agentiei vine dupa ce compania franceza a injumatatit dividendele si reprezinta o lovitura pentru producatorul de materiale de constructii, in conditiile in care acesta incearca sa-si reduca datoria de 14 miliarde de euro.

Operatiunile din Orientul Mijlociu au avut anul trecut o pondere de 40% in veniturile companiei. Agentia noteaza ca Lafarge si-a majorat datoriile anul trecut.

"Cresterea datoriei reflecta, in parte, diferentele cursurilor de schimb valutar si o amenda de 338 de milioane de euro platita intr-un caz antitrust. Nivelul ridicat al datoriei este cauzat, de asemenea, de incapacitatea companiei de a-si imbunatati la timp profilul financiar", mentioneaza S&P.

Citeste si:

Ratingul atribuit Lafarge de alta mare agentie de specialitate, Moody’s, este cu o treapta deasupra categoriei "junk", insa are perspectiva negativa.

Vanzarile companiei franceze au crescut anul trecut cu 2%, la 16,17 miliarde de euro, iar profitul net a avansat cu 12%, la 827 de milioane de euro. In Romania, afacerile de pe piata cimentului au scazut cu 20%, dupa reducerea cu 18,5% a volumului livrat.