Aprecierea euro va creste riscul de default al unor tari ca Portugalia si va pune in pericol uniunea monetara, in conditiile in care Banca Centrala Europeana (BCE) se pregateste sa majoreze dobanda cheie, relateaza Bloomberg.

"Vom asista la o forma de default, in mod clar pietele si investitorii nu isi vor recupera plasamentele pana nu va avea o restructurare a datoriilor", a declarat Lena Komileva, director pentru operatiuni internationale la divizia din Londra a bancii americane Brown Brothers Harriman, cea mai veche banca privata din Statele Unite, citata de Mediafax.

Komileva a afirmat intr-un interviu la emisiunea de radio "Bloomberg Surveillance" ca un euro puternic va spori, in timp, riscul de intrare in incapacitate de plata a unor tari.

Euro s-a apreciat cu 2% in ultima luna, potrivit unui indice al Bloomberg care masoara evolutia monedelor a zece state dezvoltate.

Aprecierea a fost determinata de speculatiile ca BCE va majora in aprilie dobanda de politica monetara, pentru a tine sub control cresterea preturilor.

Inflatia din zona euro a atins in februarie 2,4%, depasind pentru a treia luna tinta BCE de 2%.

Euro s-a depreciat vineri cu 0,2%, la 1,4147 dolari pe unitate.

Irlanda, Grecia si Portugalia ar putea deveni "mai solvabile" daca uniunea monetara europeana va accepta o inflatie mai ridicata, de 3%-5% si un euro mai slab, pentru a reduce valoarea datoriilor suverane nesustenabile, a spus Komileva.
Fara deprecierea euro, uniunea monetara s-ar putea rupe, a adaugat ea.

"Fie euro va ramane la nivelul actual, iar zona euro nu isi va pastra actuala componenta in urmatorul deceniu, fie vom avea un euro mai ieftin, care sa includa riscurile de default", a spus Komileva.

Fitch Ratings si Standard & Poor’s au retrogradat joi ratingul Portugaliei din cauza riscurilor implicate de datoriile suverane mari.

Komileva anticipeaza ca euro se va aprecia la 1,44 dolari pe unitate, iar apoi va cobori la sub 1,38 dolari pe unitate pana in sfarsitul acestui an.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Banca Centrala a inrautatit estimarile privind evolutia inflatiei