"Centrul de gravitatie al energiei curate s-a deplasat din Occident in Orient", se arata intr-un raport al agentiei americane nonguvernamentale Pew Charitable Trust, scrie Mediafax.

China a cheltuit anul trecut 54,4 miliarde de dolari pentru energie din surse regenerabile, suma plasand-o pe prima pozitie in clasamentul investitorilor din acest sector. In top urmeaza Germania, cu investitii de 41,2 miliarde de euro, SUA (34 miliarde euro), Italia (13,9 miliarde euro) si Brazilia (7,6 miliarde euro).

In functie de raportul dintre cheltuieli si Produsul Intern Brut, Germania este statul care a facut cele mai mari eforturi financiare pentru dezvoltarea sectorului energiei curate (1,4% din PIB). Investitiile din Germania au fost sustinute de o crestere puternica a numarului de proiecte pentru montarea de panouri solare pe acoperisuri, mentioneaza organizatia.

Anul trecut, China a furnizat aproape jumatate din modulele de panouri solare si turbinele eoliene vandute in intreaga lume. Acest stat a concentrat, de asemenea, 47% din investitiile mondiale in energie eoliana.