Grupul german RWE a anuntat ca a chemat landul german Hesse in judecata, intr-un tribunal administrativ, pentru decizia de a inchide timp de trei luni centrala nucleara Biblis operata de companie, transmite agentia Reuters, preluata de Mediafax.

RWE a cerut curtii sa clarifice daca guvernul are autoritatea sa inchida centrala.

"Potrivit interpretarii juridice a RWE, guvernul nu are motive intemeiate in statutul legal sa ia masuri potrivit paragrafului 19 din legea nucleara", se spune intr-un comunicat al companiei.

RWE noteaza ca nu exista niciun motiv de intrerupere a operatiunilor din moment ce reactoarele nu prezinta niciun risc.

Tribunalul a anuntat ca nu va ajunge la un verdict in urmatoarele saptamani.

Blocul A al centralei a fost inchis cand cancelarul german Angela Merkel a cerut ca cele mai vechi sapte centrale nucleare sa fie inchise pentru verificari, in contextul evenimentelor din Japonia. Blocul B era deja inchis pentru lucrari de mentenanta.

E.ON, care detine de asemenea centrale nucleare in Germania, a anuntat joi ca nu va contesta moratoriul.

Decizia guvernului german este vazuta ca o prima etapa in inchiderea celor sapte unitati.

Partidul ecologistilor a castigat la sfarsitul sapatmanii trecute alegerile locale dintr-un land puternic industrializat al Germaniei, subliniind opinia generala a electoratului in legatura cu energia nucleara.

Companiile EnBW si Vattenfall au de asemenea centrale nucleare in Germania.

Presa germana scrie ca, din moment ce reactoarele nu prezinta pericol imediat, moratoriul impus de guvern nu are fundamente juridice solide, deci RWE ar putea avea sanse de succes. In acest caz, landurile germane ar putea fi nevoite sa compenseze operatorii centralelor nucleare.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si