Guvernul elen a prezentat in linii mari un program bugetar multianual care cuprinde deopotriva masuri de austeritate si de relansare economica, "modificari radicale" in materie de privatizare si reforme structurale, transmite Mediafax.

Detaliile programului, care prevede, de asemenea, reduceri de cheltuieli de 23 de miliarde de euro pana in 2015, vor fi anuntate dupa sarbatorile de Paste.

Premierul elen, Georges Papandreou, considera ca planul reprezinta un nou pas in eforturile de redresare la care guvernul s-a angajat de un an, si ca are sustinerea populatiei, deoarece este singura optiune pentru Grecia.

"Grecia isi va rezolva problemele, nu prin restructurarea datoriilor, ci prin restructurarea statului", a afirmat Papandreou.

Programul are ca obiectiv reducerea cheltuielilor la 44% din Produsul Intern Brut (PIB) in 2015, de la 53% din PIB in 2009, si majorarea veniturilor bugetare la 43% din PIB, fata de 38% din PIB in 2009, a precizat premierul.

In acest fel, cheltuielile vor fi aduse la nivelul din 2003, iar veniturile la cel din 2000.

Referitor la privatizari, premierul a precizat ca guvernul va pastra controlul strategic al sectorelor economice importante.

El a lasat, de asemenea, sa se inteleaga ca statutul functionarului public ar putea fi modificat si a evocat posibilitatea infiintarii unui organism social unic pentru gestionarea serviciilor sociale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cum va arata structura noului guvern PNL: ministerele care dispar