Franta sustine ca liderii G8 o sustin pe Christine Lagarde pentru functia de director general al Fondului Monetar International (FMI), in timp ce ministrul francez al Finantelor trebuie sa se apere de atacurile legate de o investigatie privind rolul ei intr-un proces incheiat in 2008.
Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, a declarat ca toti liderii G8 o sustin ferm pe Lagarde, desi Franta a avut grija sa nu discute deschis candidatura ei la sefia FMI in timpul summit-ului de la Deauville de saptamana trecuta, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

"Intre cei opt sefi de stat si de guvern, plus presedintele Comisiei Europene si presedintele Consiliului European, care au participat la summit, a existat sprijin unanim pentru Christine Lagarde", a declarat Juppe la postul de televiziune Canal+.

Pozitia de director general al FMI este vacanta de peste o saptamana, dupa demisia lui Dominique Strauss-Kahn, judecat la New York pentru acuzatii de tentativa de viol.

Statele Unite au mentinut politica de a nu-si exprima public sprijinul pentru vreun candidat.

Lagarde are cele mai mari sanse sa obtina postul, iar principalul obstacol pentru ministrul francez este posibilitatea deschiderii unei anchete privind rolul sau intr-o intelegere incheiata in 2008 prin care a luat sfarsit un litigiu intre statul francez si un influent om de afaceri, Bernard Tapie, aliat al presedintelui Nicolas Sarkozy in campania prezidentiala din 2007. Tapie a primit suma de 285 milioane euro pentru a renunta la acuzatiile impotriva unei banci de stat.

Opozitia din Franta a acuzat-o pe Lagarde de abuz de putere pentru intelegerea cu Tapie.

Lagarde pune la indoiala baza legala si factuala a solicitarii unui procuror pentru o investigatie oficiala privind rolul ministrului in procesul incheiat in 2008, afirmand ca unele aspecte sunt false.

Tapie, fost ministru de stanga, a trecut in 2007 in tabara lui Sarkozy. Litigiul sau cu banca de stat Credit Lyonnais dateaza insa dinainte de investirea actualului presedinte al Frantei si era inca deschis in 2008.

El a acuzat banca de frauda la vanzarea participatiei lui la Adidas in 1993, deoarece pretul final de vanzare a fost mai ridicat decat i s-a comunicat omului de afaceri. Tapie a pierdut procesul in prima instanta, dar apelul era inca judecat in 2008.

Pentru a pune capat litigiului, Lagarde a convenit sa puna capat procedurilor judiciare si sa predea cazul unui tribunal de arbitraj, desi unii oficiali ai ministerului Finantelor considerau ca procesul ar fi trebuit sa continue. Ministrul francez a declarat ca are constiinta curata cu privire la aceasta situatie.

Lagarde a vizitat duminica Brazilia in cadrul unui turneu prin care incearca sa obtina sprijinul marilor economii emergente pentru candidatura sa la sefia FMI. Tarile emergente au criticat oficialii europeni pentru ca au sugerat ca postul ar trebui ocupat de un european. Pe langa ministrul francez, singurul candidat la functia de director general al FMI este Agustin Carstens, guvernatorul bancii centrale a Mexicului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri