SUA, cel mai important actionar al FMI, si Japonia, pe pozitia a doua in functie de procentajul de vot, ar urma sa-si anunte oficial sustinerea pentru Lagarde incepand cu 10 iunie, cand se incheie oficial procesul de nominalizare, noteaza publicatia nipona, preluata de Reuters.

Oficiali japonezi nu au fost disponibili pentru comentarii. Ministrul de Finante, Yoshihiko Noda, a afirmat doar ca un nou director general al FMI ar trebui ales printr-un proces deschis, transparent si bazate pe merite.
Statele cu economii emergente sustin ca importanta tot mai mare pe care o au in economia globala ar trebui sa le ofere o sansa pentru conducerea Fondului, care revine, in mod traditional, unui european.

Guvernatorul bancii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, a fost, de semenea, nominalizat pentru a-i succede lui Dominique Strauss-Kahn, care a demisionat la 18 mai din functia de director general al FMI. Carstens nu dispune, insa, de suficient sprijin.

Institutia internationala are termen pana la 30 iunie pentru a alege un nou director general. Board-ul FMI a afirmat ca ar fi de preferat ca statele membre sa accepte prin consens un candidat, insa se poate ajunge si la vot.
SUA si Europa detin, impreuna, 48% din voturi la FMI, iar Japonia are peste 6%. Presupunand ca toate statele europene vor sustine candidatura lui Lagarde, ministrul francez va depasi 51% si va obtine postul, noteaza Nikkei.