Parlamentul elen trebuie sa voteze saptamana viitoare programul de austeritate propus de cabinetul Papandreou, pentru a obtine urmatoarea transa, de 12 miliarde euro, din imprumul de urgenta luat anul trecut de la UE. Daca nu incaseaza acesti bani pana la jumatatea lunii iulie, statul grec risca sa intre in default.

Ministrii Finantelor din zona euro vor lua decizia finala privind transa respectiva pe 3 iulie.
Mersch, guvernatorul bancii centrale a Luxembourgului, a criticat modul in care liderii europeni au luat decizii in privinta crizei datoriilor de stat.

"Sunt prea multe interese divergente (...) Nu creeaza un mediu foarte favorabil luarii de decizii", a aratat oficialul intr-o intalnire cu presa la reuniunea anuala a Bancii pentru Reglemente Internationale, de la Basel.

Citeste si:

Liderii europeni au promis ca vor salva Grecia de la default si vor stabiliza zona euro, dupa o dezbatere indelungata privind rolul creditorilor privati ai statului elen.

Grecia a luat in luna mai a anului trecut un imprumut de urgenta de 110 miliarde euro de la UE si FMI si are nevoie acum de un nou ajutor de marime similara, pentru a se finanta pana in 2014. Premierul George Papandreou a promis, joi, la summit-ul liderilor UE, un program de austeritate pe cinci ani in valoare de 78 miliarde euro, care cuprinde cresteri de taxe si reduceri ale cheltuielilor publice.