Actionarii Polkomtel, intre care si Vodafone Group, au semnat un acord preliminar pentru vanzarea companiei catre Solorz-Zak, pe locul al doilea in Polonia in privinta averii, potrivit revistei Forbes.

Pretul exclude datorii si dividende de circa trei miliarde de zloti, catre actualii proprietari.

Preluarea va fi finantata prin numerar si imprumuturi.

Solorz a lansat in 1992 prima retea privata de televiziune din Polonia, la trei ani de la caderea comunismului.

Polkomtel, operatorul brandului Plus, are circa 14 milioane de clienti pentru servicii de voce si Internet. Compania concureaza cu Polska Telefonia Cyfrowa, detinuta de Deutsche Telekom, si Telekomunikacja Polska, cel mai mare operator de telefonie mobila din tara, divizie a France Telecom.

Citeste si:

Actualii proprietari ai Polkomptel, detinuti de stat, ar putea sa imparta fondurile obtinute prin aceasta vanzare cu guvernul, ministrul de Finante, Aleksander Grad, declarand in aprilie ca transferul catre stat a "unei parti semnificative" din suma obtinuta este fireasca.

Pentru Vodafone, detinatorul unei participatii de 24% la Polkomtel, tranzactia face parte din strategia de vanzare a unei parti din portofoliul din Europa si Asia.

Vanzarea va aduce Vodafone circa 920 de milioane de euro in numerar (1,3 miliarde dolari), suma care va fi folosita pentru plata unor datorii.

Ceilalti actionari ai Polkomptel sunt compania de rafinare a petrolului PKN Orlen, compania de utilitati PGE, producatorul de cupru KGHM Polska Miedz (KGH) si traderul de carbune Weglokoks.