Nu este deloc ușor să conduci șase companii, iar Elon Musk știe acest lucru. Asta nu îl împiedică să aibă nu unul, ci o întreagă flotă de avioane private. De când a preluat Twitter (care acum se numește X), la sfârșitul anului trecut, Musk și-a împărțit timpul între Texas și California și a înlocuit dormitul pe podeaua fabricii Tesla, cu somnul în birourile de la X. Când nu face asta, îl găsim în aer. Iată cât timp a petrecut Elon Musk deasupra norilor, în 2023, dar și cât de mult poluează aeronavele sale.

Avioanele private ale lui Musk, în valoare de peste 100 de milioane de dolari, au ieșit pe cer de 441 de ori în acest an, conform datelor din 14 decembrie compilate de site-ul de urmărire a avioanelor, JetSpy, preluate de Business Insider.

Ce avioane deține Elon Musk. Miliardarul a stat deasupra norilor peste 1.100 de ore

Elon Musk deține în prezent două avioane private Gulfstream: un G650ER, înregistrat cu numărul N628TS și un G550, înregistrat cu numărul N272BG, potrivit JetSpy. Al doilea este un G550 cu numărul de identificare N502SX și a fost înregistrat la SpaceX, în septembrie 2021. Acesta din urmă are la activ aproximativ 630 de ore, în decursul a 246 de zboruri, începând cu 14 decembrie, conform JetSpy, și ar putea fi folosit pentru a pilota personalul companiei.

Pe lângă cele două avioane private, Musk a mai comandat Gulfstream G700 recent lansat și a deținut la un moment dat un Dassault Falcon 900B.

G650ER, pe care Musk l-a achiziționat în 2016, este avionul cu cea mai lungă distanță din colecție și îi permite miliardarului să zboare fără oprire aproximativ 13.840 de km. În 2023, aeronavele au fost în zbor mai mult de 1.161 de ore, echivalentul a peste 48 de zile de timp petrecut în aer, potrivit datelor JetSpy.

Detalii despre avioanele lui Elon Musk au putut fi descoperite cu ajutorul ADS-B, o tehnologie de supraveghere publică care transmite informații precum locația GPS și altitudinea de la o aeronavă la alta și la stațiile de la sol. Tehnologia a făcut furori în 2022, când studentul Jack Sweeney a folosit-o pentru a face publice datele de zbor ale lui Elon Musk.

De atunci, miliardarul a încercat să-și tot ascundă informațiile de zbor folosind un program creat de Administrația Federală a Aviației, dar fără rezultat. Pasionații de zboruri au continuat să urmărească călătoria lui Musk folosind rețeaua ADS-B.

Călătorii de 13 ore, dar și zboruri care au durat 5 minute

În 2023, zborul mediu pentru două dintre aeronavele lui Elon Musk a fost de puțin peste două ore și jumătate, similar cu timpul necesar unui avion pentru a zbura de la Hawthorne California (unde are sediul SpaceX) la Brownsville, Texas (locul de unde a fost lansată nava spațială SpaceX și unde miliardarul a mutat sediul Tesla).

Pentru aeronava G650, cele mai populare destinații ale avionului sunt Austin, Texas, precum și aeroporturile din Oakland și San Jose, California. Avionul privat a efectuat 166 de zboruri în acest an.

Între timp, Gulfstream G550 de la Musk cu numărul N2727BG a efectuat 275 de zboruri începând cu 14 decembrie, potrivit JetSpy. Aeronava vizitează frecvent aeroporturile din Hawthorne și Los Angeles, California, precum și Aeroportul Internațional Brownsville South Padre Island, lângă locul de lansare al SpaceX.

În trecut, Sweeney, tânărul care urmărea avioanele private ale lui Elon Musk, a spus că tiparele obișnuite de zbor ale miliardarului pot fi un dezavantaj pentru identificarea aeronavelor sale, chiar dacă a încercat să-și ascundă datele de zbor.

Cel mai lung zbor efectuat de unul dintre avioanele lui Musk, în 2023, a fost un zbor de aproape 13 ore către Tokyo, în luna august. Elon Musk, prietena lui Grimes și fiul lor în vârstă de trei ani, au fost văzuți în Tokyo în acel moment. Avioanele miliardarului au avut, însă și alte destinații. Musk a vizitat Israelul în noiembrie, unde s-a întâlnit cu lideri străini și a vizitat un kibbutz care fusese atacat de Hamas.

Cel mai scurt zbor al aeronavei a fost de cinci minute, iar datele arată că avionul a rămas pe aeroportul din Long Beach. „Zborul” a reprezentat, probabil, o repoziționare a aeronavei de către pilot. Aeronavele lui Musk au avut, de asemenea, zboruri de 11 până la 15 minute între aeroporturile din Hawthorne și Los Angeles în primăvară. Aeroporturile sunt situate la mai puțin de 16 km
unul de celălalt.

Cât de mult poluează avioanele lui Elon Musk

Deși avioanele pot fi o soluție potrivită și la îndemână pentru stilul de viață aglomerat al lui Elon Musk, prețul este unul mare: poluarea. Avioanele miliardarului au emis aproximativ 5.159 de tone de CO2 în ultimul an, potrivit JetSpy. Ca să ne facem o idee, o persoană obișnuită din SUA este responsabilă pentru producerea a aproximativ 16 tone de dioxid de carbon pe an, conform Corporației Universității pentru Cercetare Atmosferică.

În plus, avioanele au consumat 538.957 de galoane de combustibil în 2023, ceea ce înseamnă că a costat peste 3,2 milioane de dolari pentru a alimenta avioanele în acest an.

În general, avioanele lui Musk par să fi zburat mai puțin anul acesta decât anul trecut. În 2022, avioanele sale au urcat pe cer de 739 de ori pentru un total de 1.865 de ore de zbor.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri