RETROGRADARI de Porto: Moody's trimite si banca Millennium in categoria "junk"

Moody's a retrogrodat ratingul pentru datorii garantate de stat al bancii portugheze Millennium bcp, prezenta si in Romania, cu patru trepte, la "Ba2", in categoria nerecomandata pentru investitii ("junk"), dupa o decizie similara miercuri in privinta calificativului de tara al Portugaliei, anunta Mediafax.

Agentia de evaluare financiara a revizuit joi in scadere ratingurile a alte trei banci, respectiv Caixa Geral de Depositos, Banco Espirito Santo si Banco Internacional do Funchal, se arata intr-un comunicat al Moody's.

Calificativul "Ba2" pentru datorii garantate de guvern al Millennium bcp are perspectiva negativa.

Moody's evalueaza datoriile garantate de stat la nivelul ratingului suveran sau la cel individual al bancii, in functie de care este mai ridicat. In cazul Millennium, ratingul a fost aliniat cu cel al Portugaliei.

Analiza privind calificativele bancilor portugheze continua, noteaza Moody's, si se va concentra pe sprijinul pe care acestea l-ar putea primi in continuare din partea guvernului portughez sau a unei institutii supranationale din Uniunea Europeana, dar si asupra gradului in care ratingul individual al bancilor este afectat de cauzale si consecintele presiunilor asupra calificativului de tara. Bonitatea bancilor din Portugalia va fi, probabil, tot mai strans corelata cu cea a statului, potrivit Moody's.

Agentia evalueaza in prezent Millennium cu rating "Ba2" pentru datorii garantate de stat, "Baa3" pentru depozite, respectiv "D" pentru soliditate financiara. Toate aceste calificative sunt analizate pentru revizuire in scadere.

Moody's a redus, de asemenea, ratingul de credit al Portugaliei cu patru trepte, la "Ba2",
devenind prima mare agentie de evaluare financiara care retrogradeaza tara in categoria speculativa "junk".

In Romania, Millennium opera o retea de 66 de sucursale la sfarsitul primului trimestru. Banca avea in martie un sold al creditelor de 344 milioane de euro, in stagnare fata de decembrie, in timp ce depozitele au crescut in acest interval cu 3,5%, la 292 milioane de euro.

Millennium Bank Romania si-a redus pierderile cu 14% in primul trimestru, de la 7,4 milioane de euro in primele trei luni ale anului trecut la 6,4 milioane de euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri