Spread-urile cerute de investitori pentru a pastra obligatiuni italiene, spaniole si portugheze, fata de obligatiunile germane, au atins niveluri record de la infiintarea euro, informeaza Mediafax.

Banca Centrala Europeana (BCE) vrea sa dubleze un fond de urgenta la 1.500 miliarde de euro pentru a putea acoperi efectul unei crize a datoriilor in Italia, a relatat publicatia germana Die Welt, citand membri in conducerea institutiei.

Financial Times a relatat totodata ca liderii europeni sunt pregatiti sa accepte un faliment controlat al Greciei, in cazul anumitor obligatii financiare.

"Exista o reticenta pronuntata fata de asumarea riscurilor. Piata este ingrijorata. Asistam la un cerc vicios, in care randamentele cresc din cauza contagiunii, iar apoi investitorii din piata sunt ingrijorati din cauza costurilor mari de finantare", a declarat Michael Leister, analist la banca WestLB in Londra.

Randamentul obligatiunilor italiene pe termen de zece ani a crescut pentru a sasea sedinta consecutiv, cu 0,13 puncte procentuale, la 5,4%. Spreadul fata de obligatiunile germane a avansat la 2,68%.

Citeste si:

Randamentul obligatiunilor spaniole pe zece ani a urcat cu 0,13 puncte, la 5,81%, iar spreadul fata de obligatiunile germane a atins un maxim de 3,07%.

In cazul Portugaliei, randamentul obligatiunilor pe zece ani a avansat cu 0,43 puncte, la 13,36%, iar spreadul a ajuns la 10,65%.

Randamentul obligatiunilor germane pe zece ani a coborat cu 0,08 puncte, la 2,75%, cel mai redus nivel atins de la inceputul lui decembrie 2010.

Italia este cea mai mare piata de obligatiuni din zona euro, cu titluri in circulatie de 1.800 miliarde de euro la sfarsitul lui decembrie, comparativ cu 1.100 miliarde de euro in cazul obligatiunilor germane.

Guvernul italian urmeaza sa emita obligatiuni cu maturitate in 2016, 2017, 2023 si 2026, pe 14 iulie. Valoarea emisiunilor nu a fost anuntata.