Ministrul venezuelean al petrolului, Rafael Ramirez, a declarat, luni, ca tara pe care o reprezinta nu va cere o reducere. ''Nu vom cere o reducere a productiei la aceasta intalnire, ci probabil ca la urmatoarea''.

Ministrul de resort al Emiratelor Arabe Unite, Mohammed al-Hamili, a explicat luni ca atat productia, cat si preturile, vor ramane la nivelul la care se gasesc in prezent, aratand ca, din acest punct de vedere, intalnirea care urmeaza va fi una usoara.

Cererea mondiala de titei va creste cu 1,9 la suta, in anul 2006, urmand a se situa la valoarea de 84,8 milioane de barili pe zi (mb/z), dupa ce in anul 2005 cresterea a fost de 1,4 la suta, se arata in raportul de pe luna ianuarie al OPEC.

Consumul de petrol va progresa in toate marile regiuni de pe glob, cu exceptia Europei (aici nu e luata Rusia in calcul). Cererea de petrol din tarilor dezvoltate va creste cu 0,7 mb/z, adica cu 3,2 la suta, in timp ce in China cererea se va majora cu sase la suta, situandu-se astfel la aproape un sfert din cererea globala, se mai arata in raport.

OPEC acopera aproximativ 35 la suta din cererea mondiala de petrol.