Calificativele pentru credite si depozite au fost revizuite de la "Baa3" la "Ba2" in cazul Marfin, respectiv de la "Baa2" la "Ba1" pentru Bank of Cyprus, se arata intr-un comunicat al agentiei, scrie Mediafax.

Perspectivele ratingurilor sunt negative.

Decizia de retrogradare a bancilor este motivata de expunerea ridicata pe obligatiuni ale statului elen, de aproximativ 95% din capitalul de rang intai al Marfin, respectiv de 55% pentru Bank of Cyprus, expunerea semnificativa prin creditare fata de sectorul privat din Grecia si provocarile in a asigura situatia actuala a lichiditatii si finantarii, in contextul incertitudinii ridicate din regiune.

Citeste si:

Revizuirea negativa ia in calcul si capacitatea redusa a guvernului din Cipru de a extinde sprijin sistemic pentru sectorul bancar, reflectata si de retrogradarea recenta a Ciprului. Posibilitatea unui sprijin redus din partea statului cipriot este contrabalansata de anuntul Uniunii Europene privind acordarea de noi atributii Facilitatii Europene pentru Stabilitate Financiara, inclusiv de a recapitaliza bancile din zona euro prin imprumuturi.

Bank of Cyprus a intrat pe piata din Romania in martie 2007, cu servicii de leasing, iar patru luni mai tarziu a inceput operatiunile bancare, pe zona clientilor corporate. Grupul este prezent in Romania prin Bank of Cyprus si Cyprus Leasing. Marfin Popular Bank detine pe piata locala Marfin Bank Romania si o firma de leasing.