Indicele industrial Dow Jones a pierdut 1,98% in primele minute de tranzactionare, Standard & Poor's 500 a scazut cu 1,72%, iar Indicele Compozit Nasdaq cu 3,35%, scrie Mediafax.

Ulterior, declinul Dow Jones s-a accelerat la 2,67%, Standard & Poor's 500 la 3,2%, iar Nasdaq la 3,41%.

Sectoarele economice cu sensibilitate mai ridicata la criza, precum bancar si resurse naturale, au fost lovite cel mai puternic. Actiunile United States Steel Corp au scazut cu 6,2%, iar Citigroup cu 5%.

S&P a revizuit in scadere cu o treapta ratingul de tara al Statelor Unite la sfarsitul saptamanii trecute, din cauza temerilor privind datoriile in cea mai mare economie a lumii. Retrogradarea ar putea, eventual, sa majoreze costurile de imprumut pentru autoritatile SUA, companii si consumatori.

Decizia S&P a urmat celei mai slabe saptamani pe burse din ultimii doi ani, cauzata de temerile privind incetinirea cresterii economice si criza datoriilor suverane din zona euro.

Citeste si:

Interventia Bancii Centrale Europene pe pietele financiare pentru a cumpara obligatiuni ale Italiei si Spaniei nu a fost suficienta pentru a opri evolutia negativa.

"Ceea ce ne ingrijoreaza si ne opreste sa cumparam actiuni pe care le consideram investitii bune este intensitatea, inca puternica, a trendului de scadere", a spus Paul Zemsk, sef de divizie la ING New York.

Indicele MSCI, care include actiuni dintr-un numar mare de tari, a scazut cu 2,5% si a ajuns la minimul incepand cu luna septembrie.

Plasamentele considerate sigure, precum aurul, au urcat. Pretul aurului a depatit, luni, pragul de 1.700 de dolari si a ajuns la un nou record, de 1.715,01 dolari pe uncie.

Declinul burselor de saptamana trecuta a redus capitalizarea pietelor globale cu circa 2.500 de miliarde de dolari. Indicele S&P 500 a pierdut peste 12% de la sfarsitul lunii aprilie, iar in ultimele 11 saptamani a scazut cu 11%.