Parlamentului din Luxemburg i-a fost prezentat spre dezbatere un proiect de lege pentru adoptarea unei directive europene referitoare la preluari, document ce ar putea facilita apararea companiei Arcelor fata de oferta ostila de preluare, de 24 de miliarde de dolari, avansata de Mittal Steel, informeaza Reuters.

Ministrul pentru Buget al Luxemburgului, Luc Frieden, a precizat ca proiectul respectiv permite consiliului de conducere al unei companii sa ia masuri pentru refuzarea unei oferte ostile, fara sa solicite acordul prealabil al Adunarii Generale a Actionarilor. Este cunoscut faptul ca autoritatile luxemburgheze au fost cele mai vehemente in opozitia fata de oferta facuta de Mittal Steel pentru achizitionarea grupului Arcelor, cu sediul in Ducat.

Premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker s-a deplasat, saptamana trecuta, la Paris si Bruxelles in incercarea de a construi o aparare politica fata de preluare. Directorul executiv al grupului indian, Lakshmi Mittal, a efectuat, la randul sau, un turneu in unele capitale europene pentru a linisti politicienii in legatura cu planurile pe care le are pentru companie si cu perspectivele angajatilor Arcelor.

De altfel, el si-a anuntat intentia de a finaliza preluarea Arcelor inainte de sfarsitul celui de-al doilea trimestru al acestui an, potrivit mai multor publicatii belgiene, citate de Reuters. Raspunzand afirmatiilor premierului luxemburghez conform carora "oferta Mittal Steel nu a fost bine pregatita", Lakshmi Mittal a subliniat ca "oferta sa este deja atractiva si nu exista nici un motiv pentru majorarea ei".

Guvernul belgian asteapta mai multe detalii din partea Mittal inainte de a lua o decizie referitoare la oferta, mai ales ca Lakshmi a promis ca, in cazul in care tranzactia va fi perfectata, Mittal Steel va reanaliza decizia Arcelor de oprire a activitatii unitatii din orasul belgian Liege.