Cotatiile materiilor prime vor urca, in medie, cu 6-8% pe o perioada de 12 luni, considera Theresa Gusman, de la Deutsche Bank RREEF Commodity Advisors, fond care administreaza active de 4,5 miliarde de dolari. Gusman are, insa, o atitudine mai prudenta pe termen scurt in privinta metalelor destinate sectorului industrial si a produselor din sectorul energetic.

"Ne aflam pe un trend de crestere pe piata materiilor prime, deoarece sursele de aprovizionare sunt limitate, iar cererea vine din China, India si Orientul Mijlociu, toate piete in curs de dezvoltare. Consumatorul marginal a devenit Statele Unite", a spus managerul, intr-un interviu pentru Reuters, potrivit Mediafax.

Pe termen scurt, echipa de analisti de la Deutsche Bank RREEF Commodity Advisors este optimista in privinta aurului, intrucat monede precum dolarul, yenul sau euro se confrunta cu probleme.

"Ne asteptam ca pretul aurului sa creasca. Reprezinta in continuare un plasament sigur intr-o perioada de depreciere a valutelor", a declarat Gusman, adaugand ca departamentul pe care il conduce are ca obiectiv un pret tinta peste 2.000 de dolari pentru o uncie de aur.

Citeste si:

Cotatia porumbului pe pietele internationale va creste, sustinuta de cererea puternica inregistrata in China in ultimii ani si de stocurile reduse din SUA.

Situatia dificila a pietei imobiliare din SUA si temerile ca cea mai mare economie a lumii va intra probabil in recesiune au un impact negativ asupra pretului cuprului, mai sensibil la perspectivele economice.

Pe termen scurt, cotatia barilului de titei Brent nu va depasi 120 de dolari, considera Gusman, insa pe termen lung aceasta va urca spre 150 de dolari, din cauza resurselor limitate si a cererii foarte mari de pe pietele emergente, precum China.