Reuniunea de la Washington a fost dominata de temerile ca problemele Greciei ar putea declansa o criza la nivel european, amenintand bancile si economia mondiala, Venizelos a respins categoric orice discutii despre falimentul tarii.

"Grecia va fi intotdeauna in zona euro si nu va da niciodata faliment, pentru ca un astfel de incident ar fi distructiv pentru euro si pentru multe tari de dincolo de zona euro", a aratat Venizelos intr-un comunicat transmis dupa o intalnrie cu omologii sai din Germania, Franta, Italia si Belgia.

Uniunea Europeana si Fondul Monetar International au convenit anul trecut sa acorde Greciei imprumuturi externe de urgenta in valoare totala de 110 miliarde euro, pentru a salva statul de la faliment, cerand in schimb masuri dure de austeritate, reforme structurale si privatizari masive.

Pietele financiare nu sunt inca convinse ca Grecia va face fata datoriilor publice uriase, de peste 160% din PIB.

"Grecia este determinata sa-si onoreze toate obligatiunile. Nicio datorie greceasca nu va fi vreodata neacoperita", a aratat Venizelos.

Implementarea lenta a masurilor fiscale si a reformelor a determinat misiunea din partea UE, FMI si Bancii Centrale Europene sa paraseasca Atena la inceputul acestei luni, suspendand negocierile pentru cea de-a sasea transa, de 8 miliarde euro, din imprumutul conventi anul trecut.
Grecia a aratat ca are bani pana luna viitoare, cand ar trebui sa incaseze transa.

Citeste si:

Venizelos a aratat sambata ca guvernul este increzator ca institutiile financiare internationale vor reveni la masa negocierilor saptamana viitoare si vor aproba transa, dupa ce Atena a anuntat noi masuri severe de austeritate.

Surse oficiale elene au aratat ca evolutia situatiei depinde in mare masura de intalnirea lui Venizelos cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, care va avea loc duminica.

"Ar trebui sa avem confirmarea celei de-a sasea transe la intalnirea Eurogroup din 2 octombrie", a declarat o sursa apropiata guvernului de la Atena.

Un al doilea program de urgenta destinat Greciei, in valoare de 109 miliarde euro, a fost convenit in luna iulie de finantatorii internationali, insa implementarea lui s-a impiedicat de reticenta creditorilor privati de a participa si de solicitarile de garantii colaterale lansate de unele guverne din zona euro, care vor ca imprumuturile lor catre Grecia sa fie garantate.

Venizelos se va intalni duminica si cu Charles Dallara, seful Institute of International Finance, cel mai mare grup de lobby al bancilor, dar si cu directorul general al Detusche Bank, Josef Ackermann, presedintele aceleiasi structuri, care si-a asumat rolul de principal negociator al participarii creditorilor privati la salvarea Greciei.