“Exista o prea mare concentrare pe austeritatea fiscala, ceea ce este important, insa intai trebuie sa fie restaurata cresterea economica”, a spus Roubini (foto) la European Forum of New Ideas.

Roubini a mai precizat ca ar trebui ca Greciei sa i se permita sa paraseasca zona euro pentru a-si putea recapata competitivitatea.

Profetul crizei economice, asa cum a fost numit Roubini, a subliniat anterior ca Grecia ar trebui sa intre intr-un default (incapacitate de plata a datoriilor) controlat si sa iasa din zona euro. Potrivit acestuia, tara este insolventa, necompetitiva si lovita puternic de recesiune, care a fost amplificata de masurile dure si excesive de consolidare fiscala.

Care sunt recomandarile lui Roubini:

- Grecia sa revina la drahma, moneda nationala: chiar daca falimentul si renuntarea la euro vor fi dureroase si costisitoare, va fi astfel evitata o perioada lunga de deflatie si depresiune;
- Portugalia si Irlanda sa-si restructureze datoriile;

1. Considerati ca recomandarile lui Roubini ar putea duce la depasirea crizei datoriilor suverane?- economiile mai slabe din zona euro sa renunte la moneda unica europeana – vizata este Portugalia;
- economiile mari ale Spaniei si Italiei sa aiba acces la imprumuturi de ultima instanta din partea Bancii Centrale Europene sau a fondului de stabilitate (EFSF);
- bancile din zona euro sa se recapitalizeze rapid in cazul caderii Greciei, dupa modelul adoptat de SUA prin programul TARP, pentru a readuce increderea investitorilor in sistemul bancar european.

Soros: Politicienii au pierdut controlul crizei economice

Tot cu privire la statul elen, miliardarul George Soros (foto stanga), a declarat recent ca cel mai important pas pe care Europa il poate face pentru a evita o depresiune globala este ridicarea unei protectii impotriva contagiunii unui posibil faliment al Greciei.

Citeste si:

In opinia sa, politicienii au pierdut controlul crizei economice, iar pietele financiare imping lumea in depresiune, a afirmat miliardarul, cerand Europei sa infiinteze o Trezorerie comuna, sa-si recapitalizeze bancile si sa protejeze bancile vulnerabile.

"Deoarece un tratat european pentru infiintarea unei Trezorerii comune ar avea nevoie de prea mult timp, in acesta perioada statele membre ar trebui sa apeleze la Banca Centrala Europeana (BCE) pentru a umple acest vid. Atat bancile cat si obligatiunile unor tari precum Spania si Italia trebuie protejate. Pentru a reduce presiunea asupra obligatiunilor guvernamentale ale unor state precum Italia, BCE ar trebui sa scada rata de discount", a scris miliardarul intr-un articol pentru cotidianul Financial Times.

Sursa foto: www.soros.ro.