Jean-Claude Trichet, presedintele BCE, una dintre tintele protestelor de sambata din intreaga lume, a declarat ca a "auzit" mesajul manifestantilor si este necesar ca liderii politici sa invete mai multe lectii din criza, insa a avertizat ca nu trebuie sa se ajunga la solutii radicale, Mediafax.

La o zi dupa protestele din intreaga lume impotriva inechitatii economice, Trichet a aratat, duminica, ca criza l-a invatat ca sistemul financiar nu trebuie sa ramana intr-o stare atat de fragila, si a cerut o reglementare mai dura.

"Este de datoria noastra sa facem sistemul financiar mondial mult mai solid. Asa interpretez, partial, mesajul acestei miscari. De aceea, inca de la inceput, de la primele summit-uri G20, s-a spus ca este necesar sa consolidam semnificativ reglementarile si constrangerile impuse sectorului financiar", a afirmat duminica seful BCE, intr-un interviu difuzat de postul de radio Europe 1 si televiziunea iTele, preluat de Reuters.

Trichet a avertizat insa ca autoritatile nu trebuie sa mearga pana la desfiintarea bancilor, care finantreaza trei sferturi din economie.

"Am parcurs jumatate din drum. Am consolidat deja reglementarea bancilor comerciale. Avem inca mult de lucru, in principal la institutiile nebancare", a continuat oficialul.

El a precizat ca nu este in favoarea "deglobalizarii", insa a adaugat ca "a auzit" un mesaj pentru consolidarea guvernantei economice globale venit din partea protestatarilor antiglobalizare.

Marile orase ale lumii au fost sambata scena unor proteste pasnice menite sa denunte lacomia corporatista si complicitatea dintre politicieni si marile banci si companii. Protestele au degenerat in violente la Roma.

In Europa, BCE s-a numarat printre principalele tinte ale protestelor, alaturi de Fondul Monetar Internatioanl, banci si politicieni.

Trichet se afla la sfarsitul mandatului de opt ani la presedintia BCE si urmeaza sa fie inlocuit de Mario Draghi, guvernatorul Bancii Italiei, de la inceputul lunii noiembrie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Seful BCE: Perspectivele economiei mondiale se inrautatesc