In loc sa poata pregati in liniste reuniunea de joi si vineri a liderilor din G20 la Cannes, Sarkozy s-a trezit miercuri dimineata cu titluri apocaliptice in presa franceza precum: "Prabusire!", "Haos", "Euro in pericol" sau "Tunete din Grecia", scrie Financial Times (FT).

Atentia se va concentra miercuri asupra reuniunii de urgenta organizate la Cannes de liderii zonei euro, Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, presedintii Comisiei Europene si Consiliului European, respectiv directorul general al FMI, Christine Lagarde.

Proaspatul presedinte al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, ar fi trebuit sa participe si el la reuniune, insa nu va mai fi prezent. Intalnirea va fi urmata de o "confruntare" cu Papandreou.

Oficialii francezi au fost foarte clari ca lui Papandreou i se va spune ca Grecia trebuie sa-si respecte angajamentele, asumate prin intelegerea de saptamana trecuta, indiferent de rezultatul referendumului.

Sarkozy, furios din cauza referendumului, vrea ca Grecia sa aprobe, in guvern si Parlament, cat mai curand posibil acordul de saptamana trecuta, pentru a trece la implmentarea masurilor convenite.

Citeste si:

Liderii euro vor exercita, probabil, presiuni asupra Greciei si in privinta momentului si a intrebarii care va fi prezentata grecilor la referendum.

Franta nu vrea ca referendumul sa fie programat peste o perioada prea lunga si ar prefera ca intrebarea adresata grecilor sa nu fie legata de masurile de austeritate, ci de apartenta la zona euro.

Intre prima intalnire si doua, la care va participa si papandreou, Sarkozy are planificata o cina de lucru cu presedintele Chinei, Hu Jintao.
"Nu chiar cel mai potrivit moment pentru a-i cere acestuia finantare pentru fondul european de stabilizare a zonei euro", scrie FT.

Liderii zonei euro au convenit, saptamana trecuta, un pachet financiar de 130 de miliarde de euro pentru Grecia si reducerea datoriilor statului elen catre detinatorii privati de obligatiuni.

Ajutorul extern, suplimentar fata de pachetul de imprumuturi de 110 miliarde de euro lansat anul trecut, este insa conditionat de masuri de austeritate.