Banca Centrala Europeana (BCE) a redus dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 1,25%, luand prin surprindere analistii la prima sedinta a Consiliului Guvernatorilor prezidata de noul sef al BCE, Mario Draghi, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Analistii consultati de Reuters anticipau o mentinere a ratei cheie la 1,5%.

Italianul Mario Draghi a preluat, marti, functia de presedinte al BCE, dupa incheierea mandatului lui Jean-Claude Trichet.

Majoritatea analistilor nu se asteptau la o reducere a dobanzii la un timp atat de scurt de la schimbarea sefului BCE, chiar daca o considerau necesara din cauza datelor economice.

BCE a rdus dobanda in contextul cresterii puternice a costurilor de imprumut ale Spaniei si Italiei, dupa ce liderii zonei euro au ridicat posibilitatea iesirii tarii din zona euro, scrie Bloomberg.

Draghi, care a participat pentru prima data la reuniunea Consiliului Guvernatorilor din postura de presedinte, va sustine o conferinta de presa la 14:30 ora Germaniei (15:30 ora Romaniei) pentru a explica decizia. Noul sef al BCE se afla sub presiune si pentru un angajament mai puternic al BCE in privinta achizitiei de obligatiuni ale statelor cu probleme financiare din zona euro.

In contextul incetinirii economiei uniunii monetare si a ingrijorarilor tot mai mari ale investitorilor, BCE s-a aflat sub presiune pentru a inversa cele doua majorari de dobanda din acest an, in urma carora rata cheie a ajuns de la minimul record de 1% la 1,5%.

"Economia slabeste, posibil chiar se contracta. Este vorba de supravietuirea zonei euro, in mod cert a unor state. Sprijinul BCE este important", a spus economistul Silvio Peruzzo de la Royal Bank of Scotland.

Rezerva Federala a SUA a mentinut, miercuri, dobanda de politica monetara la minimul record aproape de zero.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si