Succesorul lui Silvio Berlusconi va avea dificila misiune de a scoate Italia din criza, impunandu-le italienilor sa stranga si mai mult cureaua si adoptand si alte reforme urgente pentru relansarea economiei, considera economistii, citati de AFP, informeaza Mediafax.
O adevarata munca de Hercule, potrivit lui Eoin Ryan de la cabinetul IHS Global Insight, care, fara suprize, se va incheia cu nominalizarea fostului comisar european Mario Monti (foto), duminica sau luni.

"Misiunea sa va fi aceea de a redresa o economie slaba din punct de vedere structural, de a se asigura ca Italia supravietuieste pe pietele financiare si in zona euro si de a revitaliza reformele, aflate intr-un punct mort, promise UE si FMI", insista el.

Daca perspectiva nominalizarii sale a adus putin optimism, pietele rezista afluxului si viitorul presedinte al Consiliului va trebui sa "treaca proba faptelor", avertizeaza Giuliano Noci, profesor de economie la MIP, scoala de comert a Universitatii Politehnice din Milano.

Parlamentul a acceptat sambata, inainte de demisia lui Berlusconi, primele masuri anticriza promise pentru reducerea colosalei datorii (1.900 de miliarde de euro, respectiv 120 la suta din PIB) si pentru relansarea cresterii economice dar acestea nu raspund decat partial urgentei situatiei, afirma Noci.

"Mario Monti va trebui, prin urmare, sa indeplineasca rapid trei reforme importante deoarece investitorii au nevoie de ceva puternic" in timp ce nivelul de imprumut al Italiei a atins in aceasta saptamana o valoare nesustenabila, adauga Tito Boeri de la Universitatea Bocconi din Milano.

Luni, un nou test de incredere a pietelor va avea loc cu o emisie de obligatiuni.

Unul dintre primele santiere de lucru ar urma sa fie reforma sistemului de pensii. Monti va trebui cu siguransa sa rezolve si provblemele bugetare, asa cum cere UE, care supravegheaza Italia impreuna cu FMI si BCE.

O alta reforma-cheie este cea a pietei muncii, o problema stringenta deoarece toate sindicatele au amenintat cu greva impotriva unui proiect de facilitare a concedierilor.

In acest caz, Monti ar putea opta pentru o reforma mai echilibrata, cu sustinerea stangii, pentru a evita revolta sociala.

Dar viitorul sef al Guvernului va trebui sa fie sigur ca dispune de o majoritate solida pentru a adopta aceste reforme si pentru a realiza numarul de echilibristica ce presupune "sa trimita mesajul ca Italia se supune vointei pietelor" si sa convinga in acelasi timp "populatia sa accepte o austeritate severa", potrivit lui Eoin Ryan.

In afara de datorie, noul sef al Guvernului va mosteni si o economie italiana care isi pastreaza totusi fundamente solide.
"Pentru a fi clar, Italia nu are in acest moment o problema reala in privinta unui plan pur economic", tine sa nuanteze Noci, referindu-se la deficitul public (prevazut la 3,9 la suta in acest an), inferior celui al mai multor tari europene, cu gospodarii slab indatorate si o industrie diversificata care exporta mult.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri