Ungaria a pierdut, pentru prima data dupa 15 ani, calificativul recomandat pentru investitii din partea Moody's, la cateva ore dupa ce Standard & Poor's a amanat pentru februarie o decizie privind modificarea calificativului tarii, scrie Mediafax.

Ministerul Economiei de la Budapesta a apreciat, intr-un comunicat, ca retrogradarea este "nefondata din punct de vedere profesional" si se incadreaza intr-o serie de "atacuri financiare impotriva Ungariei".

Randamentul obligatiunilor pe cinci ani, de referinta, a urcat cu 0,89 puncte procentuale, la 9,78%, pana la 12:33 ora Budapestei. Forintul s-a depreciat cu 1,7% in raport cu euro, la 316,9 unitati pe euro.

Costurile de asigurare a datoriilor statului ungar impotriva riscului de neplata au avansat pana la 6,35%, aproape de nivelul record de 6,39% atins in martie 2009. Costul de asigurare se situa joi la 6,03%.

Citeste si:

Moody's a retrogradat Ungaria dupa ce premierul Viktor Orban a anuntat ca guvernul va cere sprijinul FMI, insa a insistat ca nu vrea ca o eventuala linie de credit sa fie insotita de conditii.

"Vor fi nevoiti sa incheie un acord rapid cu FMI sau ii va forta piata. Daca va continua criza din Europa, Ungaria ar putea ramane printre pietele cu cea mai slaba evolutie", a declarat Viktor Szabo, manager de portofoliu la Aberdeen Asset Management Londra.

Randamentul obligatiunilor pe zece ani a avansat cu 0,82 puncte, la 9,87%, maximul de la prima vanzare de astfel de titluri in ianuarie anul trecut. In comparatie, randamentul pentru Portugalia este de 12%, pentru Grecia de 26%, in timp ce obligatiunile pe zece ani ale Poloniei au un randament de 6,2%, cele ale Cehiei de 4,2%, iar ale Germaniei de 2,3%, potivit datelor Bloomberg.