Romgaz (SNG) a ajuns să valoreze pe Bursa de Valori București (BVB) 17,9 mld. lei, cu peste 50% mai mult față de capitalizarea de la debutul bursă al companiei, care a avut loc pe data de 12 noiembrie 2013.

Luând în calcul și dividendele distribuite de companie în acești ani, investiția realizată în acțiunile SNG a adus un randament de 171% de la listare până în prezent, în timp ce randamentul de preț al acțiunilor companiei este de 52%. Compania a distribuit în cei 10 ani de la listare dividende în valoare de 13,4 miliarde de lei. Cel mai mare acționar al Romgaz, cu un pachet de 70% din acțiuni, este statul român prin Ministerul Energiei.

”Cotația acțiunii Romgaz la bursă a atins maximul istoric de 52,2 RON/acțiune pe parcursul ședinței de tranzacționare din 27.06.2022, ceea ce a condus la o capitalizare maximă de 19,93 mld RON. Interesul sporit al investitorilor s-a datorat, atât achiziției de către Romgaz a participației din perimetrul Neptun Deep, cât și rezultatelor financiare obținute de companie. Cu o viziune orientată spre viitor, ne dorim să ne adaptăm modelul de business la provocările și oportunitățile actuale”, a declarat Răzvan Popescu (foto), Director General Romgaz.

Romgaz s-a listat pe Piața Reglementată a BVB în data de 12 noiembrie 2013, în urma derulării cu succes a unei oferte publice inițiale secundare în valoare cumulată de 1,7 miliarde lei, care a fost derulată atât la bursa locală, cât și pe bursa din Londra.

Pentru România, listarea companiei a fost una dintre cele mai mari oferte de vânzare de acțiuni realizate de statul român prin intermediul BVB. În cei 10 de ani de la listare, investitorii au realizat peste 549 mii de tranzacții cu peste 326 milioane de acțiuni, cu o valoare de peste 10 miliarde de lei. La finalul ședinței de tranzacționare de vineri, 10 noiembrie, capitalizarea Romgaz era de 17,9 miliarde lei, o valoare cu peste 50% mai mare față de capitalizarea de la debutul pe bursă.

”Având în vedere lichiditatea bună a SNG din ultima perioadă, sperăm ca în curând să vedem Romgaz prezentă și în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru piețe emergente și, de asemenea, ne așteptăm ca Romgaz să joace un rol important în potențialul de promovare a pieței de capital din România la statutul de piață emergentă și din partea MSCI. Cu o capitalizare bursieră care a crescut cu 52% față de IPO, cu un randament total de 171%, Romgaz este în mod sigur un exemplu elocvent al performanței pe care o companie de stat o poate avea la Bursa de Valori București”, a declarat Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București.

Romgaz a fost inclusă din decembrie 2013, în indicele de referință al Bursei de Valori București, BET, care acum cuprinde cele mai tranzacționate 20 de companii de la bursa locală, dar și în indicii BET-XT, BET-BK respectiv BET-NG. În indicele sectorial BET-NG care reflectă evoluția companiilor listate pe piața reglementată a BVB care au domeniul principal de activitate energia și utilitățile aferente, Romgaz ocupă locul 3 cu o pondere de 17,37%.

Acțiunile companiei sunt prezente și în indicii BETPlus, BET-TR, BET-XT-TR, BET-TRN, BET-XT-TRN și ROTX. În plus, acțiunile Romgaz sunt incluse în indicii MSCI Frontier IMI (Investable Market Index), dedicați piețelor de frontieră. Din data de 16 mai 2023, Romgaz beneficiază de serviciile de Market Maker al Emitentului din partea Raiffeisen Bank International.

Sursa foto: BVB

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri