Actionarii National Bank of Greece (NBG) au aprobat o majorare de capital de un miliard de euro, prin emiterea de actiuni preferentiale catre statul elen, a declarat un oficial al bancii, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Majorarea are rolul sa protejeze banca de impactul unui viitor acord prin care detinatorii privati de obligatiuni suverane urmeaza sa accepte o reducere de 50% a valorii nominale a acestor detineri.

NBG are in portofoliu unele dintre cele mai mari detineri de obligatiuni de stat, in randul investitorilor privati.

Banca efectueaza majorarea de capital in conformitate cu o lege aprobata in 2008 pentru sustinerea institutiilor financiare in timpul crizei mondiale a creditelor.

Actionarii Piraeus Bank, a patra mare banca din Grecia, vor decide vineri daca se se foloseasca de aceasta lege pentru a obtine 400 de milioane de euro.

Actiunile preferentiale ale NBG, fara drept de vot, vor fi vandute statului elen la pretul de 5 euro pe unitate si vor aduce dividende de 10%.

La ora 12:41 GMT, actiunile comune ale NBG erau tranzactionate la 1,59 euro pe unitate.
In 2008, NBG a atras doar 350 milioane de euro prin acest program.

Daca banca va obtine un miliard de euro, rata de adecvare a capitalului Tier 1 se va imbunatati de la 9,5% la 11%.

NBG a raportat o pierdere de sapte milioane de euro pentru primele noua luni ale anului, fata de un profit net de 259 milioane de euro anul trecut.

Dupa includerea pierderilor rezultate din implicarea in programul de reducere a datoriilor statului elen, rezultatul negativ al grupului ajunge la 1,35 miliarde de euro. Liderii europeni au impus bancilor sa accepte o diminuare a datoriilor statului elen, parte a unui al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia.

NBG a cumparat in 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca si detine in prezent 89,07% din capitalul social al bancii. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 10,21%.

Grupul elen mai controleaza in Romania firma de asigurari Garanta, operand totodata si companiile NBG Leasing IFN, NBG Securities Romania si NBG Factoring Romania.

NBG a inregistrat in Romania pierderi de 4 milioane de euro in primele noua luni, comparativ cu un profit de 13 milioane de euro in aceeasi perioada a anului trecut, in urma declinului veniturilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri