Fostul sef al Rezervei Federale (Fed) Alan Greenspan (foto) si actualul guvernator al Bancii Angliei, Mervyn King, ar trebui sa ramana fara titlurile de Sir, intrucat sunt responsabili de declansarea crizei creditelor, afirma un analist al grupului Societe Generale, citat de CNBC.

Fred Goodwin, director general la Royal Bank of Scotland in timpul crizei, s-a alaturat saptamana trecuta fostilor dictatori Benito Mussolini si Nicolae Ceausescu, spionului comunist Anthony Blunt si presedintelui din Zimbabwe, Robert Mugabe, pe lista persoanelor carora Marea Britanie le-a retras titlurile de Sir, scrie Mediafax.

Goodwin nu este singurul Sir foarte cunoscut din lumea afacerilor care trebuia sa-si piarda titlul, a scris intr-o nota de cercetare analistul Societe Generale, Albert Edwards.

Greenspan a primit in 2002 titlul onorific de Sir, singurul pe care il pot detine persoane care nu sunt cetateni ai unui stat din Commonwealth, pentru servicii aduse economiei mondiale.

"Cu mult inainte de explozia bulei creditelor, i-am identificat pe fostul sef Fed Greenspan si actualul presedinte al institutiei, Ben Bernanke, ca principali responsabili pentru aceasta situatie. In Marea Britanie, Banca Angliei a a prezidat asupra unei catastrofe similare. Daca se retrag titlurile de Sir pentru cei considerati principali responsabili, nu ar trebui Sir Alan Greenspan si Sir Mervyn King, la fel ca Goodwin, sa ramana fara aceasta distinctie?", a intrebat analistul.

In perioada moderna, titlul de Sir este folosit in Marea Britanie preponderent pentru recompensarea politicienilor si oamenilor de afaceri care au adus servicii statului.

Goodwin si-a atras antipatia publicului britanic dupa ce Royal Bank of Scotland a trebuit sa fie salvata cu banii contribuabililor in timpul crizei financiare. Dupa demisie, pensia pe care banca trebuia sa i-o plateasca anual lui Goodwin, de 700.000 de lire sterline, a devenit tinta atacurilor. Bancherul a acceptat o compensatie redusa, dupa ce a primit chiar si amenintari cu moartea.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Dupa ING, inca un gigant bancar din Romania isi muta birourile