Cel mai mare producator mondial de chimicale din lume, BASF AG, a anuntat achizitionarea diviziei companiei germane Degussa de producere a materialelor de constructii, scrie Bloomberg. Tranzactia este estimata la 2,2 miliarde de euro, dar ea se va ridica in final la 2,8 miliarde de euro, suma care va include si preluarea datoriilor companiei germane.

BASF nu a fost singura companiei interesata de aceasta tranzactie, dar oferta sa a fost cea mai buna, fiind imbunatatia succesiv, punctul de pornire fiind 2,5 miliarde de euro. Divizia achizitonata produce materiale care sunt folosite la construirea podelelor si a fatadelor, BASF realizand aceasta tranzactie pentru a isi consolida pozitia pe piata si pentru a isi sustine cresterea profitului, dupa cum s-a aratat si intr-un comunicat oficial al companiei.

De asemenea, BASF a mai facut o oferta de achizitionare de aproximativ 4 miliarde de euro pentru compania americana Engelhard, unul din principalii jucatori pe piata locala a chimicalelor. Aceste achizitii denota reorientarea marilor producatori de chimicale catre alte segmente mai profitabile ale pietei, precum producerea de materiale de constructii sau componente ale acestora, de asemenea, productia fiind reorientata spre piete emergente din Asia, in Europa si America, producatorii avand deja stocuri semnificative de produse pe care nu reusesc sa le comercializeze.

Degussa este cel mai mare producator mondial de chimicale folosite pentru materialele de constructii, veniturile sale in 2004 ridicandu-se la 1,8 miliarde de euro. Aceasta tranzactie reprezinta o mutare strategica pe piata, daca estimarile BASF potrivit carora piata va creste cu cinci rocente anual se vor adeveri.