Grupul american ConocoPhillips a facut cea mai buna oferta, pana in prezent, pentru construirea unei rafinarii la Yanbu, pe coasta de vest a Arabiei Saudite, a declarat, miercuri, ministrul saudit al Petrolului, Ali al-Naimi, citat de Reuters.

Costul estimat al rafinariei, care va avea o capacitate de 400.000 de barili pe zi, este de 4-5 miliarde de dolari, suma fiind similara cu valoarea unei alte capacitati care ar putea fi construita de grupul francez Total pe coasta de est a Arabiei Saudite.

In paralel cu oferta inaintata de americani, firma saudita Armaco si grupul Total avanseaza spre incheierea negocierilor pentru construirea unei noi rafinarii, la Jubail.

De asemenea, discutiile asupra unui alt proiect, in valoare de 10 miliarde de dolari, care va fi realizat de Aramco si compania japoneza Sumitomo Chemical, pentru modernizarea unei rafinarii si a unei instalatii petrochimice la Rabigh, incepand cu anul 2008, se afla in stadiu avansat.

Pe de alta parte, exploatarea campului petrolier Haradh va conduce la cresterea capacitatii de productie a regatului cu 300.000 de barili pe zi, la 11,3 milioane de barili pe zi, pana in luna aprilie.