Comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, a cerut, marti, autoritatilor chineze sa elimine o serie de bariere impuse la importurile bunurilor europene daca doreste ca Uniunea Europeana sa acorde Chinei statutul de economie de piata, informeaza Rompres.

"China nu indeplineste toate criteriile pentru ca Europa sa-i acorde statutul de economie de piata. Exista o serie de criterii tehnice pe care China trebuie sa le indeplineasca, fiind realizate o serie de progrese in acest sens", a apreciat Peter Mandelson in fata Parlamentului European, la scurt timp dupa izbucnirea unei dispute pe tema importurilor de incaltaminte provenita din China si Vietnam.

De asemenea, Comisarul european pentru Comert a cerut autoritatilor chineze sa faca mai mult pentru deschiderea pietelor, in conformitate cu angajamentele pe care China si le-a asumat in momentul in care a devenit membra a Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC). "China are responsabilitatea de a elimina toate barierele artificiale care stau in calea patrunderii bunurilor europene pe pietele chineze", a declarat Peter Mandelson.

Obtinerea statutului de economie de piata faciliteaza schimburile comerciale derulata de o tara cu Uniunea Europeana. Printre beneficiile care decurg din obtinerea acestui statut se numara si faptul ca tara respectiva se poate apara direct impotriva unor acuzatii de dumping venite din partea autoritatilor europene, acuzatii care pot conduce la aplicarea de suprataxe. Autoritatile chineze au facut lobby pe langa oficialii de la Bruxelles, insa pana acum UE a refuzat sa acorde Chinei statutul de economie de piata din cauza temerilor ca statul interfereaza mult prea mult in activitatea economica