O eventuala decizie a Greciei de a parasi zona euro ar ridica probleme serioase pentru Spania, Italia si alte tari din blocul monetar cu datorii mari, care trec prin programe de reforme structurale, a declarat presedintele Bancii Mondiale (BM), Robert Zoellick, citat de Reuters.

Criza datoriilor de stat din zona euro ramane cel mai mare risc pentru economia globala, a afirmat Zoellick miercuri seara la Washington Economic Club, scrie Mediafax.

"Cea mai importanta problema nu va fi Grecia, ci Spania si Italia", considera oficialul.

Daca Grecia ar decide sa iasa din zona euro, efectele propagate in economia globala ar fi foarte grave, amintind de consecintele falimentului Lehman Brothers din septembrie 2008, avertizeaza seful BM.

"Pericolul real apare atunci cand evenimentele incep sa afecteze increderea intr-o asemenea masura incat te intalnesti cu momente de lipsa de lichiditate, care anunta ca ceva urmeaza sa se prabuseasca, fie companii, fie banci", a explicat Zoellick.

Liderii europeni trebuie sa gaseasca modalitati de a actiona inainte ca astfel de probleme sa se manifeste, de a sprijini Spania si Italia, care implementeaza in prezent reforme foarte dificile, a afirmat el.

Acest sprijin ar putea fi acordat prin emisiuni de eurobonduri prin Mecanismul European de Stabilitate, sau prin utilizarea resurselor Bancii Europene pentru Investitii sau ale altui mecanism de acest tip, crede presedintele BM.

Liderii UE vor discuta, saptamana viitoare, la o intalnire informala a sefilor de stat sau de guvern, un pact de crestere care va include, cel mai probabil, investitii in infrastructura si flexibilizarea tintelor de deficit bugetar pentru statele aflate in recesiune.

Insa Grecia trece printr-o perioada de turbulente politice grave, partidele nereusind sa stabileasca o coalitie de guvernare dupa alegerile anticipate din 6 mai. Rezultatul fragmentat al votului a indicat nemultumirea profunda a populatiei privind masurile de austeritate convenite de stat in acordul de bailout incheiat cu UE, FMI si BCE. Desi sondajele arata ca majoritatea grecilor nu vor sa renunte la moneda euro, instabilitatea politica si succesul in alegeri al partidelor extremiste, care resping masurile de austeritate, au reaprins discutiile ca statul elen ar putea parasi zona euro.

Sursa foto: web.worldbank.orgTe-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Acord pe Sanatate in valoare de 500 mil euro, semnat cu Banca Mondiala