Salariile maltezilor se apropie de cele ale statelor abia intrate in Uniunea Europeana, iar danezii sunt europenii cel mai bine platiti. Asta reiese din statisticile date publicitatii la Bruxelles.

DIFERENTA.

Chiar daca au aceleasi calificari, europenii nu au si aceleasi salarii
Un salariat danez castiga de 50 de ori mai mult decat un cetatean al Republicii Moldova, indica o statistica privind standardele la care se ridica salariile in Europa, in general, si in Uniunea Europeana, in special.

Aflati undeva la mijlocul clasamentului, maltezii sunt platiti de cinci ori mai prost decat angajatii din Danemarca, si, potrivit estimarilor, sunt in concurenta directa cu "colegii" lor de aderare, alaturi de care au de-venit membri ai Uniunii in mai 2004. Malta se afla pe a treia pozitie in randul ulti-melor 10 tari care au aderat la Uniunea Europeana, fiind devansata in aceasta privinta doar de Cipru si Slovenia. Doar portughezii sunt platiti mai prost decat "cei 10", indica statisticile.

Pe o singura calificare, spre exemplu, muncitorii din Luxemburg, Germania, Suedia, Olanda, Italia si Marea Britanie au salarii de trei ori mai mari decat maltezii. Elvetia, Norvegia, Liechtenstein si Danemarca sunt, potrivit acelorasi sondaje, la extremitatea superioara in privinta salariilor pe care le platesc, iar cel mai prost re-munerati muncitori sunt cei din Ucraina, Albania si Republica Moldova, care castiga de 50 de ori mai putin decat cei din fruntea listei.

ARMONIZARE.

In ciuda diferentelor foarte mari dintre statele Europei, specialistii sunt de parere ca legislatia comuna, globalizarea si investitiile directe vor ajuta la o reducere a acestor discrepante, insa fenomenul se va produce pe termen mediu si lung.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Criza poate duce la vânzări în scădere cu până la 67 MLD. lei în industria auto
Setari Cookie-uri