Randamentele obligatiunilor emise de Statele Unite, Germania, Franta, Marea Britanie, Olanda, Austria si Finlanda au atins vineri minime record, iar pentru titlurile germane pe doi ani au devenit chiar negative, investitorii platind efectiv bani pentru siguranta oferita de Berlin.
Datele slabe privind sectorul industriei prelucratoare din Europa si Asia au exacerbat temerile tot mai mari privind soarta zonei euro, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.

Randamentele obligatiunilor Spaniei, deja la niveluri considerate nesustenabile, au continuat sa creasca, alimentate de ingrijorarea privind sistemul bancar al tarii si regiunile indatorate puternic, potrivit Mediafax.

Titlurile germane pe doi ani, numite si "Schatz", au ajuns la un randament minim record de -0,005%, potrivit Tradeweb, investitorii fiind din ce in ce mai deschisi ideii de a plati pentru a-si plasa banii intr-un loc sigur in timp de criza.

Randamentele negative ar putea fi insa un semn ca multi investitori mizeaza pe o destramare a zonei euro. Sfarsitul monedei unice ar putea aduce castiguri, daca activele cumparte in euro ar fi redenominate intr-o noua moneda germana, care s-ar aprecia puternic.

"Piata ia in calcul o probabilitate tot mai mare a unei destramari a zonei euro si o ulterioara apreciere a marcii germane", afirma Mark Schofield, seful diviziei de strategie pentru dobanzi la Citi Investment Research. Randamentele la titlurile pe doi ani ar putea ajunge pana la -0,4%, iar randamentele negative s-ar putea extinde la maturitati de pana la patru ani, a spus el.

Obligatiunile Marii Britanii, Statelor Unite, Frantei si Olandei au beneficiat, de asemenea, de retragerea investitorilor catre plasamente sigure, ajungand la randamente minime record pentru perioada de zece ani de 1,5%, 1,525%, 2,26% si 1,5%. Obligatiunile Germaniei pe zece ani au atins un nivel minim record de 1,16%.

Randamentele pentru Spania au urcat cu 0,07%, la 6,59%, iar cele pentru Italia au avansat cu 0,01%, la 6,05%.

Probabilitatea ridicata a unui vot in favoarea pactului fiscal european in referendumul din Irlanda nu a contribuit prea mult la calmarea pietelor financiare, noteaza Wall Street Journal.

Indicele PMI pentru industria prelucratoare din zona euro a scazut in mai la 45,1 puncte, de la 45,9 puncte in aprilie. Cifrele pentru Franta si Spania au ajuns la minimele ultimilor trei ani, iar Germania a inregistrat un record negativ similar, sugerand ca cea mai mare economie din Europa are probleme in a scapa de impactul problmelor vecinilor din zona euro. Sectorul industriei prelucratoare din Marea Britanie s-a contractat, de asemenea, in mai, activittea ajungand la minimul a trei ani.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri