Bursa Nasdaq, cu sediul central in New York, a imprumutat de la Bank of America doua miliarde dolari pentru a putea cumpara pachetul 15 la suta din actiunile operatorului bursier britanic London Stock Exchange (LSE), informeaza Rompres
Miscarea Nasdaq vine dupa ce Bursa de Valori de la New York (NYSE) a anuntat vineri ca este in discutii cu baza din Amsterdam a operatorului pan-european Euronext NV si cu Deutsche Boerse AG din Frankfurt.

Conform regulilor britanice de preluare, Nasdaq isi poate majora detinerea din LSE in aceasta saptamana cu zece procente, avand posibilitatea sa ajunga deci la 24,9 procente din LSE. Actiunile LSE au crescut cu 1,3 procente cifrandu-se la 1.248 pence la ora 11,35, ora Londrei.

Bursa Nasdaq, cu sediul central in New York, a anuntat, in urma cu o saptamana, achizitionarea a 35,4 milioane de actiuni LSE de la Threadneedle Asset Management Ltd. la care s-a mai adaugat un pachet de 2,7 milioane de actiuni achizitionate, acestea formand un total de 38,1 milioane actiuni, adica 14,99 procente din actiunile operatorului bursier britanic. Valoarea achizitiei s-a ridicat la 447,7 milioane lire sterline (781,7 milioane dolari sau 645,77 milioane euro).

Chiar daca partenerul preferat al LSE este Euronext, Bursa de Valori pariziana, unii dintre actionarii acesteia din urma fac presiuni pentru o fuziune cu Deutsche Börse. Pe de alta parte, conducerea Euronext, nefiind de acord cu unii termeni ai propunerii din partea Bursei germane, sunt, de asemenea, in discutii cu NYSE.

Atat cotatiile actiunilor Deutsche Börse cat si cele ale Euronext au crescut, investitorii fiind constienti de faptul ca aceasta miscare a Nasdaq de achizitionare a 15 la suta din LSE, nu lasa prea multe optiuni burselor de valori europene decat sa fuzioneze.

Euronext a declarat ca urmeaza a face fata unor puternice presiuni de la politicienii francezi carora le e teama ca fara o fuziune a celor doua mari Burse europene, Euronext si Deutsche Börse, rivalii din SUA vor intra pe piata de capital europeana, urmand ca acesta sa fie controlat de dincolo de Atlantic.

In urma cu peste o luna, Nasdaq Stock Market Inc. a lansat o oferta de preluare a London Stock Exchange Plc (LSE) pentru 2,4 miliarde lire sterline (4,1 miliarde dolari), dar a fost respinsa de LSE pe motiv ca 'subevalueaza substantial compania'. Oferta a fost de 950 pence pe actiune in bani gheata si a fost facuta cu scopul de a crea prima bursa transatlantica. Oferta, cu opt procente peste pretul de inchidere de 880 de pence ale actiunilor LSE, a fost considerata atunci a 'subevalua substantial compania'.

In luna martie 2005, Deutsche Boerse si-a retras oferta preliminara de 1,4 miliarde lire sterline (2,6 miliarde dolari) pentru preluarea London Stock Exchange, oferta considerata insuficienta de catre operatorul bursei britanice. Aceasta a fost a doua oferta prezentata de Deutsche Boerse si refuzata de LSE, dupa ce in luna ianuarie 2005 a facut o oferta cash de 5,30 pence (10,20 dolari) per actiune LSE.

Macquarie Bank, cea mai mare banca de investitii australiana, a lansat in urma cu patru luni o oferta de 580 pence (8,57 euro sau 10,07 dolari) pe actiune, adica mai putin cu cinci procente decat valoarea de 610,75 pence ale LSE, inregistrata atunci, valoarea de piata a companiei, ajungand la 1,57 miliarde de lire sterline.

Bursa londoneza a respins oferta de preluare din decembrie, in valoare de 1,48 miliarde de lire sterline (2,2 miliarde euro sau 2,6 miliarde dolari), din partea bancii de investitii australiene catalogand-o drept derizorie, mai ales ca era sub valoarea de cotare de la bursa a actiunilor LSE.

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »