Productia de petrol si gaze din Norvegia ar putea fi oprita la miezul noptii de luni spre marti, daca sindicatele nu se inteleg cu angajatorii pentru a incheia o greva de peste doua saptamani sau statul nu intervine pentru instituirea unei comisii de arbitraj, potrivit Bloomberg.

Norvegia produce peste 2 milioane de barili pe zi, cantitate echivalenta cu consumul Frantei si cu 12% din productia totala din Europa, potrivit Financial Times citat de Mediafax.

Productia a scazut deja cu circa 15% in timpul ultimelor doua saptamani de greva.

Angajatii industriei petroliere au intrat luni in a 16-a zi de greva, in urma neintelegerilor cu angajatorii privind varsta de pensionare. Sindicatele vor sa obtina posibilittea unei pensionari anticipate cu drepturi financiare depline la 62 de ani, in loc de 65, cum prevede o reforma a sistemului de pensii din Norvegia.

Greva angajatilor din industria petrolului pentru conditii mai bune de pensionare a atras nemultumirea opiniei publice.

"Sunt in cea mai mare parte milionari care lucreaza doar 16 saptamani pe an, asa ca este un pic cam mult sa se planga de pensii", a afirmat Leit Kjonnas, inginer mecanic, citat de Financial Times.

Angajatii de pe platformele petroliere din Norvgia sunt printre cei mai bine platiti din tara, castigand in medie 1 milion de coroane norvegiene pe an (circa 160.000 de dolari).

Accesul angajatilor pe platformele petroliere va fi oprit, a declarat purtatorul de cuvant al Asociatiei Industriei Petroliere din Norvegia, care reprezinta angajatorii, inclusiv companii precum Statoil si Exxon Mobil.

"Situatia este foarte serioasa si speram ca greva sa se incheie cat mai rapid", a spus el, citat de Bloomberg.

Negocierile dintre asociatia companiilor si sindicate au fost intrerupte duminica, dupa 13 ore. Nu au existat noi contacte, iar noi discutii nu sunt planificate, a spus purtatorul de cuvant.

Guvernul ar putea interveni pentru oprirea grevei prin numirea uni comisii de arbitraj, la fel cum a procedat si in 1997, 2000 si 2004.

Cotatia petrolului Brent pe piata britanica a urcat luni, pana la 11:37 GMT, cu 43 de centi, sau 0,4%, la 98,62 dolari.

Norvegia este una dintre cele mai bogate tari din lume, in functie de PIB pe cap de locuitor. Fondul suveran de investitii al statului, de 600 de miliarde de dolari, este alimentat cu venituri obtiunte de pe urma exploatarii petrolului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri