Citigroup a acceptat plata unor compensatii de 590 de milioane de dolari pentru inchiderea unui proces cu actionarii, care acuza banca de faptul ca nu a dezvaluit integral expunerea la instrumente financiare garantate prin ipoteci, inainte de criza financiara, relateaza Financial Times.

Acordul, care necesita acordul justitiei, prevede una dintre cele mai mari plati de acest tip facuta vreodata si vine la doi ani dupa ca Citigroup a incheiat un acord cu Comisia americana pentru bursa si valori mobiliare (SEC), pentru acelasi tip de acuzatii, relateaza Mediafax.

Intelegerea cu actionarii ofera acestora despagubiri modice, avand in vedere ca valoarea de piata a Ciotigroup a scazut cu peste 90% in ultimii cinci ani, si demonstreaza ca nota de plata uriasa de pe Wall Street a litigiilor legate de criza financiara continua sa creasca.

Un alt exemplu este cazul Abu Dhabi Investment Authority (Adia), care a investit 7,5 miliarde de dolari in Citigroup la sfarsitul lui 2007 si solicita despagubiri de pana la 4 miliarde de dolari. In 2011, o comisie de arbitraj a dat castig de cauza Citigroup, dar Adia a contestat decizia.

In pofida acordului cu actionarii, Citigroup, a treia mare banca americana in functie de active, continua sa respinga toate acuzatiile, precizand ca suma destinata actionarilor este acoperita din rezervele pentru litigii.

Citigroup este una dintre bancile cele mai afectate de procese in ultimii cativa ani. In urma cu doi ani, banca a platit 75 de milioane de dolari pentru inchiderea unui litigiu cu SEC, in care era acuzata ca a indus in eroare investitorii in legatura cu expunerea la ipotecile subprime.

Banca asteapta totodata aprobarea pentru o alta intelegere de 285 milioane de dolari cu SEC, legata de acuzatiile ca a inselat investitorii in privinta unor instrumente financiare garantate prin active.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Amenzi uriase incasate de banci de la CE pentru manipularea cursului