Germania a respins o propunere a Comisiei Europene de sanctionare prin suprataxare a Chinei pentru practici anticoncurentiale in comertul cu panouri solare, a declarat ministrul german al Economiei, Philipp Rosler, la primirea premierului chinez Li Keqiang, transmite AFP, citat de Mediafax.

"Din punctul nostru de vedere sanctiunile nu mai sunt necesare, iata de ce Germania a spus nu", a afirmat Rosler, inaintea unui dejun cu premierul Li si oameni de afaceri germani si chinezi.

El a aratat ca Germania a cerut vineri Comisiei Europene sa prelungeasca pana luni termenul de avizare a sanctiunilor, pentru a putea discuta cu partenerii chinezi pe acest subiect.

Li a sosit sambata in Germania, in prima sa vizita oficiala in aceasta tara.

"Ati amanat termenul avizului pentru ca ati dorit sa ne ascultati. Aceasta pozitie leaga China de Germania si merita recunostinta noastra", a spus Li Keqiang.

Cancelarul german Angela Merkel respinsese deja duminica seara orice masura protectionista, invitand la dialog cu China.
In cursul unei conferinte de presa comuna cu Li, Merkel a asigurat ca va face tot posibilul pentru gasirea unei solutii, prin dialog, nu prin confruntare.

Comisia Europeana propusese statelor membre sa aprobe o taxa provizorie, in medie de 40%, pentru panourile solare importate din China, in vederea protejarii producatorilor europeni, care risca disparitia si reclama o concurenta neloiala.

Rosler a avertizat insa saptamana trecuta in privinta unor posibile masuri de reactie din partea autoritatilor de la Beijing, exprimand ingrijorarea industriei germane, pentru care China reprezinta o piata esentiala.

Inaintea dejunului, Li si Rosler au pledat pentru deschiderea pietelor, in interesul celor doua mari natiuni exportatoare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cum arata noul aeroport din China sub forma de stea de mare