Fondul Monetar International (FMI) s-a alatuat Trezoreriei SUA criticand Germania pentru politicile economice de incurajare a exporturilor si stimulare insuficienta a consumului, despre care afirma ca impiedica o recuperare mai rapida a tarilor europene lovite de criza datoriilor.

La scurt timp dupa ce Trezoreria a afirmat intr-un raport ca excedentele comerciale ale Germaniei afecteaza recuperarea economica in Europa si la nivel global, David Lipton, prim-adjunctul directorului general al FMI, a cerut de asemenea executivului de la Berlin sa reduca surplusul comercial la "un nivel adecvat" pentru a ajuta alte state din zona euro sa-si diminueze deficitele, potrivit Bloomberg.

"Reducerea deficitelor excesive din zona euro pur si simplu nu poate avea loc decat daca scad si excedentele", a spus Lipton, intr-un discurs la Academia Americana din Berlin.

Divergentele privind influenta Germaniei in politicile economice ale Europei, precum si in alte regiuni, se suprapun scandalului diplomatic cauzat de dezvaluirile ca SUA si-au spionat aliatii, inclusiv telefonul cancelarului Angela Merkel.

Lipton a cerut Germaniei sa "priveasca imaginea de ansamblu la nivel global" in stabilirea politicilor. Cea mai mare economie din Europa, a fost anul trecut al treilea mare exportator la nivel global, cu livrari la extern de peste 1.360 de miliarde de euro.

Citeste si:
SUA au pierdut MILIARDE de dolari prin salvarea General Motors
Statele Unite au pierdut 11,2...

Oficialii germani resping criticile Trezoreriei, afirmand ca aceastea nu sunt justificate.

"Nu exista dezechilibre in Germania care sa necesite o corectare a politicilor noastre fiscale si economice, adecvate sustinerii cresterii", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Finante de la Berlin.

FMI nu cere Grmaniei sa-si schimbe modelul economic, ci doar sa aduca cererea de consum in echilibru cu exporturile, prin incurajarea cresterii salariilor si investitii, a spus Lipton.

Germania a inregistrat anul trecut un excedent comercial de 188 de miliarde de euro, al doilea cel mai mare incepand din 1950. Surplusul reprezinta insa 6,3% din PIB, in limita de 6,5% considerata acceptabila de catre FMI. Aproape 70% din exporturile Germaniei au avut ca destinatie tari europene.

Citeste si:
Un sfert dintre angajatii romani nu primesc aprecieri de la sefi
Un sfert dintre romani nu...


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Motivul pentru care în Germania sunt atât de puţine decese de coronavirus
Setari Cookie-uri