Luxemburg, Cipru, Insulele Virgine Britanice si Seychelles nu respecta standardele internationale in domeniul transparentei in sectorul bancar, potrivit unui raport privind paradisurile fiscale efectuat de OCDE, relateaza Financial Times.

Raportul a fost realizat de o echipa de evaluatori internationali, care au analizat obstacolele practice intampinate de tarile care vor sa descopere evazionistii cu conturi in paradisuri fiscale, potrivit Mediafax.

Concluziile evaluarii, prezentate la o reuniune la Jakarta la care au participat reprezentantii a peste 80 de tari, vor spori presiunile pentru noi reforme in domeniul transparentei in sectorul bancar.

Deficientele constatate sunt stanjenitoare pentru centrele financiare mentionate si le-ar putea expune riscului de a fi incluse pe o lista neagra de catre autoritatile fiscale si bancile de dezvoltare.

Cele patru tari au o legislatie suficient de solida pentru a respecta standardele referitoare la transparenta, dar au facut prea putin pentru a o pune in practica.

Elvetia este intre 14 tari ramase in urma din cauza lacunelor legislative. Intre alte state care au probleme in aceasta privinta sunt Botswana, Brunei, Nauru, Panama, Emiratele Arabe Unite, Liberia si Vanuatu.

Alte doua tari, Austria si Turcia, indeplinesc numai partial standardele referitoare la transparenta in domeniul bancar.

Un grup format din 121 de state, infiintat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), conduce eforturile de combatere a secretului bancar, lansate de G20, obiectivul fiind cresterea veniturilor bugetare.

Includerea Luxemburgului pe lista tarilor care nu respecta standardele internationale de transparenta este o lovitura pentru aceasta tara, care s-a angajat in aprilie sa relaxeze reglementarile referitoare la secretul bancar, dupa presiuni puternice din partea tarilor Uniunii Europene, in special din partea Germaniei.

Guvernul din Luxemburg a catalogat criticile drept prea aspre, notand ca a raspuns la 785 din 832 de solicitari pentru informatii in domeniul bancar, din partea altor state. Autoritatile au adaugat ca vor analiza recomandarile si vor continua eforturile pentru transparenta.

Clasificarea Ciprului in randul tarilor care nu respecta standardele internationale a avut loc dupa controversele legate de rolul avut in facilitarea evaziunii internationale, aparute in timpul negocierilor pentru programul de salvare a tarii.

Numeroase alte centre financiare, inclusiv Statele Unite si Marea Britanie, au fost apreciate ca respecta in mare parte dar nu in totalitate standardele referitoare la furnizarea de informatii privind detinatorii de conturi.

Campania de crestere a transparentei a fost lansata in 2009, obiectivul fiind schimbul de informatii in domeniul fiscal si renuntarea la secretul bancar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri