Prima moneda din aur emisa in Statele Unite ale Americii, in 1787, a fost vanduta cu 4,58 milioane de dolari la o licitatie organizata in orasul Orlando din statul american Florida, scrie Mediafax.

Denumita "Brasher Doubloon" (foto), moneda a fost fabricata in 1787 de bijutierul Ephraim Brasher, un vecin al presedintelui american George Washington, au precizat reprezentantii casei organizatoare, Heritage Auctions.

O alta moneda, din nichel, emisa de Monetaria din Philadelphia in 1913, care a aparut intr-un episod din serialul de televiziune din anii '70 intitulat "Hawaii Five-O", a fost vanduta la aceeasi licitatie cu 3,3 milioane de dolari. Supranumita "Liberty Head", aceasta moneda este la randul ei foarte rara, intrucat doar cinci astfel de monede mai exista in zilele noastre.

Monedele au fost vandute intr-o sectiune a acelei licitatii care a generat incasari totale de 55 milioane de dolari, a precizat casa Heritage Auctions.

"Legendara Brasher Doubloon este una dintre cele mai importante monede din istoria americana, pentru ca este prima moneda din aur emisa de Statele Unite, o tara tanara pe atunci, si pentru ca in zilele noastre exista doar cateva astfel de monede", a spus Todd Imhof, vicepresedinte executiv al casei organizatoare.

Donald Trump contrazice...
Citeste si: Trump contrazice planurile NASA de aselenizare

Dublonul Brasher a disparut de pe piata licitatiilor atunci cand a fost cumparat de un colectionar din Chicago, in 1979, cu 430.000 de dolari.

Aceasta moneda a fost "eroina" romanului politist "The High Window", publicat in 1942 de Raymond Chandler, dar si a unui film noir, realizat pe baza acelui volum, intitulat "The Brasher Doubloon".

Dublonul Brasher contine 26,66 grame de aur si valora atunci cand a fost pus in circulatie 16 dolari - echivalentul a 400 de dolari din zilele noastre.

Recordul mondial de pret pentru o moneda a fost stabilit in ianuarie 2013, atunci cand o moneda de 1 dolar, emisa in 1794, a fost vanduta la licitatie cu 10 milioane de dolari.

SUA a inceput sa perceapa...
Citeste si: SUA a inceput sa perceapa tarife mai mari pentru produse chineze

O moneda cu o valoare nominala de 20 de dolari, emisa in 1933, supranumita "Double Eagle", ocupa locul al doilea in topul celor mai scumpe monede din lume - acea moneda a fost vanduta la licitatie in 2002 cu 7,6 milioane de dolari.

Sursa foto: http://coins.ha.com/c/item.zx?saleNo=1201&lotIdNo=79001#1075510755608

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Deutsche Bank infiinteaza o "banca de rebuturi" de 50 mld. euro