Comisia Europeana si-a exprimat "regretul", duminica, fata de votul elvetienilor in favoarea introducerii unor cote in privinta imigratiei, intr-un comunicat citat de AFP, preluat de Mediafax.

"Comisia Europeana regreta ca initiativa pentru introducerea cotelor privind imigratia a trecut prin acest vot. Aceasta contravine principiului libertatii de circulatie a persoanelor intre UE si Elvetia", scrie Comisia.

"Uniunea va examina implicatiile acestei initiative asupra tuturor relatiilor dintre UE si Elvetia. In acest context, pozitia Consiliului federal privind rezultatul va fi luata in considerare", conchide comunicatul.

Elvetienii au aprobat cu 50,3 la suta o limitare a imigratiei, mai ales europeana, la referendumul de duminica.

Guvernul elvetian a anuntat imediat ca va pune capat "rapid" textului, care prevede limitarea imigratiei prin plafoane si contingente.
"Acordul privind libera circulatie a persoanelor cu UE va fi pus in discutie", a declarat la randul sau Didier Burkhalter, ministrul elvetian de Externe si presedintele actual al Confederatiei elvetiene.

Citeste si:
UE a suspendat Pactul de Stabilitate. Statele pot depăși deficitul...
COVID-19 | UE a suspendat...

Acest acord, semnat in 1999 si pus in aplicare in 2002, s-a tradus printr-o imigratie masiva a europenilor in Elvetia. Dar punerea lui in discutie s-ar putea sa se extinda si la numeroase alte acorduri semnate intre Elvetia si UE, privind agricultura si transporturile sau cercetarea

Sursa foto: Vot Elvetia, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
COVID-19 | Italia se confruntă cu peste 5.000 de cadre medicale infectate
Setari Cookie-uri