Spania doreste majorarea participatiei sale in EADS la 10 procente

Pentru a putea fi mai bine reprezentata in interiorul grupului european de aparare si spatial EADS, guvernul spaniol doreste sa-si majoreze participatia sa de la 5,5 la 10 procente, informeaza Rompres. Statul spaniol, detinatorul a 5,5% din actiunile EADS prin intermediul holdingului public Sepi, vrea sa-si majoreze participatia la 10 procente, a indicat purtatorul de cuvant, citand un raport al Ministerului spaniol al Industriei redactat inainte de criza declansata recent la EADS.

Anuntul confirma un articol aparut marti in cotidianul spaniol El Pais, conform caruia investitia necesara pentru majorarea participatiei detinuta de Spania la EADS s-ar ridica la aproximativ un miliard de euro si ar putea fi realizata de Sepi sau de o serie de investitori privati. El Pais sustine ca Spania este motivata sa-si creasca influenta la EADS pentru a promova astfel industria spaniola de productie a fibrei de carbon, un produs cheie pentru viitoarele generatii de avioane.

inca din mai 2005 guvernul spaniol a lasat sa se inteleaga ca este interesat de dublarea participatiei detinute la EADS, insa ulterior partenerii francezi si germani au cerut ca operatiunea sa se faca prin aportul capitalului privat.

In prezent, structura actionariatului la EADS are urmatoarea compozitie: statul francez detine 15% din EADS, grupul francez Lagardere 15 procente, grupul german DaimlerChrysler 22,32 procente si Sepi 5,5 procente, restul fiind cotat la bursa.

EADS, firma mama a constructorului aeronautic european Airbus, trece printr-o perioada dificila dupa ce in iunie a anuntat intarzieri in livrarea avioanelor gigant A380, anunt care a provocat caderea brusca cu 26% a actiunilor EADS la bursa.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri