Grupul celor 20 de natiuni in curs de dezvoltare a solicitat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Statele Unite si Uniunea Europeana sa reduca, in urmatorii cinci ani, cateva miliarde de dolari din valoarea subventiilor acordate exportatorilor autohtoni, informeaza Associated Press.

Natiunile G20, care in 2003 au ingreunat negocierile pe tema comertului mondial, prin pozitia ferma pe care au adoptat-o in privinta agriculturii, au anuntat, in cadrul unei reuniuni organizate in capitala Indiei, ca aceste doua blocuri trebuie sa elimine subventiile acordate exportatorilor, "intr-o perioada de maximum cinci ani", potrivit unui acord preliminar ce urma sa fie adoptat in urma reuniunii ce s-a incheiat ieri.
Participantii la reuniune au mai solicitat tarilor sarace sa li se alature in lupta pentru a corecta ceea ce ei numesc dezechilibrele comerciale generate de barierele netarifare impuse de tarile bogate.

Perioada "de gratie" de cinci ani precede anul 2012 - termenul-limita pe care Uniunea Europeana l-a impus pentru ca statele membre sa reduca valoarea subventiilor pana la un plafon minim.

SUA urmeaza sa stabileasca la randul lor un astfel de termen-limita, dar Washingtonul sustine ca va actiona pe baza reciprocitatii in cazul in care tarile in curs de dezvoltare vor reduce taxele vamale si vor deschide pietele interne catre concurenta straina. Reuniunea de la New Delhi a fost convocata pentru a se discuta "o strategie comuna si o pozitie" a grupului inaintea viitoarei runde de negocieri OMC (Organizatia Mondiala a Comertului), ce va avea loc in decembrie, la Hong Kong. Grupul G20 este format din India, Brazilia, Africa de Sud, Argentina, Bolivia, Chile, China, Cuba, Egipt, Guatemala, Indonezia, Mexic, Nigeria, Pakistan, Paraguay, Filipine, Tanzania, Thailanda, Venezuela si Zimbabwe.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri