Barilul de titei Brent din Marea Nordului a ajuns la 77,13 dolari la ora 16 GMT iar titeiul din Golf a ajuns la 77,20 dolari barilul, alimentat de escaladarea tensiunilor geopolitice, informeaza Rompres

In cursul tranzactiilor electronice derulate vineri dimineata pe bursa londoneza, barilul de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare in luna august era cotat cu 78,03 dolari. Ulterior, la ora 7,15 GMT barilul de petrol Brent a revenit usor pana la 77,94 dolari, in crestere cu 1,25 dolari comparativ cu valoarea inregistrata joi seara. De asemenea, joi seara, in cursul tranzactiilor electronice derulate dupa inchiderea oficiala a bursei New York Mercantile Exchange (Nymex), barilul de petrol "light sweet crude" a atins si el valoarea record de 78,40 dolari.

In ultima vreme pretul petrolului se mentine pe o panta ascendenta in urma cresterii cererii mondiale de combustibili si a ingrijorarilor privind posibilitatea ca rezervele disponibile vor fi insuficiente pentru a acoperi o posibila intrerupere a livrarilor de titei a unor importanti producatori precum Iranul sau Nigeria. Deasemenea, exista temeri cu privire la riscul uraganelor care ar afecta productia de petrol a SUA, cel mai mare consumator mondial.

In plus, desi Israelul si Libanul nu sunt actori importanti pe piata petrolului din Orientul Mijlociu, bursele se tem de escaladarea conflictului israeliano-libanez si in alte parti ale Orientului Mijlociu, regiune care produce aproximativ o treime din necesarul mondial de titei si controleaza doua treimi din rezervele mondiale de petrol.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
ANRM a majorat tariful de transport al titeiului