Militarii din Kiev au preluat controlul in peste 20 de localitati din regiunile est-ucrainene Lugansk si Donetk, incercuindu-i pe separatistii prorusi care se mentin in zece orase din estul Ucrainei, relateaza postul de televiziune ucrainean TSN.

Astfel, potrivit presei ucrainene, a fost eliberat de insurgenti orasul Krasnii Liman, unde deasupra administratiei locale a fost arborat drapelul ucrainean. Conform unui ordin al presedintelui interimar ucrainean, Oleksandr Turcinov, in calitate de primar al orasului a fost numit ofiterul Konstantin Mateicenko.

Printre localitatile aflate sub controlul militarilor ucraineni se numara, de asemenea, satul Semionovka, unde se afla un depozit de armament al insurgentilor, informeaza Mediafax. Tensiuni se mentin in sudul regiunii Donetk, in special in orasul Amvrosievka, si in localitatile Rubejnii, Severodonetk si Lisiciansk, in regiunea Lugansk.

Potrivit agentiei ucrainene UNIAN, lupte intense continua si in apropiere de Slaviansk. Aici separatistii au ramas izolati, insa au reusit sa doboare un avion al fortelor armate ucrainene. Joi seara confruntarile dintre insurgenti si fortele de ordine ucrainene, la punctul vamal Marinovka, situat la distanta de 3 kilometri de Rusia, s-au soldat cu ranirea a cinci vamesi. Insurgentii au fost nevoiti sa se retraga, dupa ce serviciile vamale au primit sustinere din partea aviatiei ucrainene. Militarii au distrus doua camioane si un vehicul blindat apartinand separatistilor.

Bilantul operatiunii "antiteroriste"

Totusi, separatistii incearca sa-si consolideze pozitiile, instituind puncte de control suplimentare intre orasele Hartizsk si Ilovaisk, in Donetk, si amplasand mai multe vehicule blindate in localitati. Insurgentii de la Donetk au indemnat joi populatia locala sa-si pastreze calmul si sa aiba incredere in informatiile furnizate de ei.

Citeste si:
Republicile separatiste Donetk si Lugansk au anuntat incetarea focului
Republicile separatiste...

Totodata, aeroportul de la Donekt, care a intrat sub controlul fortelor ucrainene in urma confruntari intense, soldate cu aproximativ 40 de morti, este inchis pana la sfarsitul lui iunie. Operatiunea "antiterorista" lansata de Kiev in urma cu doua luni, cu scopul de a inabusi insurectia armata prorusa in regiunile Donetk si Lugansk, s-a soldat cu cel putin 140 de raniti in randul militarilor ucraineni.

In total, peste 200 de persoane - militari ucraineni, separatisti si civili - au fost ucise. Serviciul de presa al Gardei Nationale a tinut sa sublinieze ca niciun militar ucrainean nu este detinut in prezent de insurgenti prorusi.

In paralel cu desfasurarea operatiunii "antiteroriste", autoritatile de la Kiev au ordonat inchiderea partiala a frontierei cu Rusia. O decizie in acest sens a fost luata de Guvernul ucrainean joi. Potrivit Itar-Tass, Ucraina a inchis cel putin o patrime din totalul puctelor de trecere a frontierei cu Rusia.

Citeste si:
SUA publica imagini prin satelit cu armament rusesc la Debalteve
SUA a publicat imagini prin...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Peste 100 de germani lupta alaturi de separatistii prorusi