Grupul a mentionat ca aceasta crestere a activitatii sale economice si a rentabilitatii se datoreaza atat ôexpansiunii solide a tuturor diviziilor sale, in ultimele luni", precum si avantului luat de companiile achizitionate recent. In acest sens, se evidentiaza evolutia grupului american Chiron, cumparat printr-o oferta amiabila, care a evaluat compania americana la 8,53 miliarde dolari si ale carui rezultate au fost contabilizate de compania elvetiana, in primul semestru, ca fiind venituri proprii. Pretul achizitiei a influentat insa rezultatul net al Novartis, care ar fi crescut cu 25% in cazul in care nu s-a fi tinut cont de aceasta achizitie.

O parte a activitatii Chiron s-a consolidat intr-un nou domeniu - Vaccine si diagnostice, care a facturat in primul semestru al anului 127 milioane dolari (100,22 milioane euro). O alta parte s-a contabilizat in cadrul diviziei Pharma (specialitati farmaceutice vandute in farmacii, spitale si alte centre sanitare), ale carei vanzari s-au majorat cu opt% si au depasit 10,8 miliarde dolari (8,522 miliarde euro). Medicamentele cele mai rentabile pentru Pharma au fost Diovan si Lotrel, create pentru tratarea hipertensiunii, si Glivec, pentru combaterea cancerului.

In domeniul medicamentelor generice, unde Novartis este prezenta cu marca Sandoz, vanzarile au crescut cu 76% in prima jumatate a anului, ajungand la 2,9 miliarde dolari (2,288 miliarde euro). Aceasta crestere s-a datorat, potrivit unor surse din companie, imbunatatirii activitatii in Europa de Est, Germania, Australia si Elvetia si rezultatelor peste asteptari ale companiei germane Hexal si ale celei americane Eon Labs.

In ceea ce priveste activitatea Consumer Health, departament specializat in produse de automedicatie si nutritie pentru imbunatatirea sanatatii, incasarile au totalizat 3,7 miliarde dolari (2,929 miliarde euro), in crestere cu patru% fata de prima jumatate din 2005.

Pentru tot anul, Novartis a avertizat ca achizitia Chiron va continua sa afecteze rezultatele, deoarece pana acum nu a fost contabilizat pretul total al acestei operatiuni. La finele lui 2006, rezultatul net al companiei elvetiene va fi cu 400 - 450 milioane dolari inferior celui preconizat din cauza acestei achizitii, desi, in acelasi timp, Chiron va avea un aport de 800 milioane dolari (631 milioane euro) in divizia de Vaccine si de 200 milioane dolari (157 milioane euro) in Pharma. In aceste conditii, firma elvetian estimeaza un nou maxim istoric al cifrei de afaceri si a rezultatului net.