Kim Jong-un, liderul supreme al Coreei de Nord, a facut un tur la bordul unui submarin din clasa Romeo al Armatei Poporului, care a fost declarat invechit de catre URSS in 1961. Dictatorul a dat ordine de lupta si a oferit capitanului sfaturi de navigatie, relateaza National Post.

Submarinul a fost proiectat in 1950 si a fost produs in Uniunea Sovietica timp de 48 de luni, pana cand submarinele nucleare au inceput sa fie produse in urma cu 53 de ani. Expertii americani au indicat incapacitatea submarinului Romeo de a scufunda vase inamice.

Fotografii care il surprind pe liderul nord-coreean la bordul submarinului au fost date publicitatii luni. In timpul vizitei, Kim Jong-un l-a “invatat” pe capitanul navei cateva “metode bune de navigare”, potrivit publicatiilor oficiale.

Coreea de Nord este singura tara din lume care nu a renuntat la acest submarin, usor de detectat din cauza zgomotelor produse de motorul sau. In prezent, tara comunista are 20 de astfel de submersibile, care constituie o treime din flota de submarine.

“Faptul ca Liderul Iubit pierde timpul cu un submarin care, pentru orice alta flota ar fi considerat invechit, vorbeste de la sine”

Citeste si:
Uriasul complex balnear din Coreea de Nord, pe cale de a fi finalizat
Un urias complex balnear din...

Din totalul de 20 de submarine de acest fel din flota Coreei de Nord, sapte au fost luate din China intre 1973 si 1975, iar restul au fost construite pe santierul naval al tarii intre 1976 si 1995. La mai bine de 30 de ani de cand Uniunea Sovietica a incetat sa mai produca acest model si de cand a fost eliminat de flota marina din Siria, Algeria si China, Coreea de Nord continua sa produca versiunea proprie a navei Romeo. “Faptul ca Liderul Iubit pierde timpul cu un submarin care, pentru orice alta flota ar fi considerat invechit, vorbeste de la sine”, a spus comodorul Stephen Saunders, editor al IHS Jane’s Fighting Ships, o publicatie militara anuala.

Decizia lui Kim Jong-un de a vizita submarinul contrazice doctrina oficiala a Armatei Poporului care subliniaza importanta camuflarii in operatiunile tarii. De altfel, vizita marcheaza implinirea a 10 ani de cand anul 2004 a fost declarat "Anul Camuflajului".

Sursa foto: Mediafax Foto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Update: Trump, primul presedinte american in Coreea de Nord