Forintul si obligatiunile ungare - extrem de vulnerabile

Investitorii straini au vandut saptamana trecuta, in decurs de o zi, obligatiuni ungare in valoare de 51 de miliarde de forinti (272,7 milioane de dolari), demonstrand cat de vulnerabila este Ungaria la scurgerile de capital, comenteaza Reuters. Cu un deficit bugetar de 5% si de cont curent de 9% din Produsul Intern Brut (PIB), Ungaria depinde mult mai mult de finantarea externa decat Polonia si Republica Ceha. Potrivit celor mai recente date guvernamentale, investitorii straini in obligatiuni ungare si-au redus miercuri participarea cu aproape 2% din expunerea totala de 2.583 de miliarde de forinti, zi in care si pietele monetare si de obligatiuni europene au inregistrat scaderi drastice.

Ziua urmatoare, 12 miliarde de forinti au fost reinvestiti, iar durata medie a titlurilor detinute de straini a crescut la 3,69 ani, cel mai ridicat nivel inregistrat in acest an, indicand ca miercuri au avut de suferit investitiile pe termen scurt. "Pentru o singura zi, 51 de miliarde de forinti reprezinta o suma mare... Cred ca fondurile pe termen scurt au fost atrase in Ungaria de dobanzile ridicate", a declarat Illes Toth, analist la DZ Bank. El a spus ca ceea ce s-a intamplat nu constituie o tragedie, deoarece adevarata problema ar fi fost daca investitorii ar fi renuntat la plasamentele pe termen lung, mentionand insa ca forintul ramane sensibil si la depreciere, nu numai la intarire. Rata dobanzii de 8,25%, practicata de banca centrala, este cea mai ridicata din Uniunea Europeana, chiar si dupa reducerea cu 1,25% din acest an, fapt ce atrage investitorii interesati de plasamente pe termen scurt.

Relaxarea politicii monetare va continua, iar elementul-cheie il reprezinta reducerea prevazatoare a ratelor dobanzilor, pentru a se evita scurgerile de capital, considera analistii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri