Sanciunile europene impuse Rusiei in contextul crizei din Ucraina nu vor afecta constructia proiectului South Stream prin care gazele rusesti vor fi transportate in Europa, a precizat directorul general al OMV, Gerhard Roiss, revistei austriece profil, transmite Reuters.

"Nu vad nicio influenta", a afirmat Roiss intr-un interviu aparut luni in publicatia austriaca. Sanctiunile adoptate de Uniunea Europeana saptamana trecuta includ interzicerea exporturilor de echipamente avansate destinate industriei petrolului si masuri de interzicere a finantarii pe termen lung a bancilor rusesti pe pietele europene de capital. Sanctiunile nu se refera insa la masuri de reducere a livrarilor rusesti de gaze, potrivit Mediafax.

Roiss, a carui companie a semnat un acord cu Gazprom, in luna iunie, de prelungire a South Stream pana in Austria, a spus ca este sigur de faptul ca autoritatile de la Bruxelles vor accepta constructia conductei, in pofida rezervelor exprimate de oficiali ai UE. "Europa s-ar impusca singura in picior daca ar interzice constructia conductei", a aratat seful OMV.

Ministrul austriac al Economiei a declarat weekendul trecut ca cele mai afectate de sanctiuni vor fi sectoarele high-tech si agriculturii. South Stream, cu un cost estimat de 40 de miliarde de dolari, are rolul sa transporte gaze rusesti catre centrul Europei, pe o ruta care sa ocoloeasca Ucraina.

Europa depinde de Rusia pentru o treime din necesarul sau de gaze si circa jumatate din livrari au loc prin Ucraina. Potrivit Comisiei Europene, proiectul South Stream nu respecta in prezent legislatia UE in domeniul concurentei intrucat nu ofera si accesul unor terte parti. South Stream contravine si politicii UE de diversificare a furnizorilor, pentru reducerea dependentei de Rusia.

Citeste si:
Romania, de doua ori in pragul unei pene de curent generale
Romania a fost de doua ori in...

Roiss a aratat ca tronsonul austriac al gazoductului, care urmeaza sa fie construit in 2016 si sa asigure primele livrari in 2017, va respecta in totalitate legislatia comunitara. Gazprom si OMV au anuntat in iunie ca vor imparti costul de 200 de milioane de euro al tronsonului de 50 de kilometri de pe teritoriul austriac al South Stream, care va avea o lungime totala de 2.446 de kilometri.

Conducta va traversa Rusia, iar apoi va trece pe sub Marea Neagra si va tranzita Bulgaria, Serbia, Ungaria si Slovenia, pana in Austria. Un alt tronson va fi construit catre Italia. Partenerii Gazprom pentru portiunea offshore a gazoductului sunt compania italiana Eni, Wintershall Holding (Germania) si EDF (Franta).


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Minzatu: Mai putini bani de la UE pentru drumurile din Romania